Megszólalt a guru: Trumpnak mennie kell

Megszólalt az az elemző, aki tavaly szeptemberben, amikor mindenki azt várta, hogy a demokrata Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást, megjósolta Donald Trump győzelmét. Úgy véli, hogy az új elnököt saját pártja, a republikánusok elitje el fogják mozdítani a hatalomból.
Komócsin Sándor, 2017. február 2. csütörtök, 12:00
Fotó: MTI/EPA

Allan Lichtman történész professzor, aki az elmúlt 32 évben pontosan megjósolta minden elnökválasztás eredményét, beleértve Donald Trump elnökjelölt bombameglepetést okozó tavalyi győzelmét is, új előrejelzéssel állt elő - írta az Antimedia hírportál. Megkérdezték tőle, elmozdítják-e a hatalomból Trumpot közjogi felelősségrevonással (impeachment)?

Ismét meglepő jóslattal állt elő. Úgy véli, hogy a republikánus többségű kongresszus el fogja távolítani a hatalomból a szintén republikánus elnököt. A közjogi felelősségre vonás jogi intézményét jellemzően egymás ellen alkalmazzák a politikai erők.

Annak ellenére

Így volt ez az ezredforduló előtt, amikor a republikánus többségű képviselőház megszavazta volna a Bill Clinton elnök ellen indítandó impeachment eljárást, ám a demokrata többségű szenátus megakadályozta ezt a lépést, amely nagyon rossz fényt vetett volna a pártra. Clinton ellen egyébként az volt a vád, hogy hazudott Monica Lewinsky Fehér Házi-i gyakornokkal létesített szexuális kapcsolatáról.

Lichtman azonban úgy véli, hogy a republikánusok a súlyos presztízsveszteség ellenére meg akarnak szabadulni az elnöktől, mert nem tudják kontrollálni a viselkedését. Trump kiszámíthatatlan, szemben a tősgyökeres republikánus, abszolút alkuképes Mike Pence alelnökkel. A kérdés csak az, mivel támadnak az elnökre. Azzal, hogy veszélyezteti a nemzetbiztonságot vagy azzal, hogy döntéseivel saját vállalkozásai hasznát keresi.

Mások is

Más elemzők is ugyanerre a következtetésre jutottak. Angelia Wilson, a University of Manchester professzora például úgy véli, hogy 12-18 hónapon belül kitessékelik az elnöki székből Trumpot. Lehet, hogy a vele kapcsolatos orosz dossziét veszik elő (a CIA birtokában van egy profi privát hírszerző által készített paksaméta, amely szerint a Kreml Trumpot kompromittáló anyagot állított össze).

És persze az is lehet, hogy valamilyen más botránnyal fogják meg, amelyre - ismerve az ingatlanmágnás múltját és tudva, hogy cégeinek irányítását nem független vagyonkezelőre, hanem fiaira hagyta - minden kétséget kizáróan megvan a lehetőség. Teherré vált a Republikánus Párt nyakán: egy ponton el kell távolodniuk tőle, hogy esélyük legyen megnyerni a következő elnökválasztást.

Fogadások

A fogadóirodákban kialakult esélyeket nem szokás komoly előrejelzésnek tekinteni és persze a bukmékerek is csúnyán felsülhetnek (például a tavaly júniusi brit népszavazás eredménye komoly pénzükbe került), ám ezek is mutatnak valamit. Annak esélyét, hogy Trump nem tölti ki első elnöki ciklusát (2020-ig) január végén 11/10-hez adták. A hónap közepén még 50-50 százalékos fogadást lehetett kötni erre, aminek, ugye, nem sok értelem lett volna.

Pártharcok

Egy impeachment eljárás megindításának esélyét növelné, ha a 2018-ban esedékes időközi részleges kongresszusi választásokon a törvényhozás valamelyik háza a demokraták kezébe kerülne. A szakértők esélytelennel látják, hogy a képviselőházat és a szenátust is elhódítsák, ezért ez a változás vélhetően kevés lenne egy sikeres közjogi felelősségre vonáshoz.

Ezért marad az a feltételezés, hogy a republikánusok nem csupán a rendkívüli presztízsveszteséget kockáztatják meg saját elnökük elmozdításával, hanem vállalják azt is, hogy Trump fanatikus hívei elpártolnak a párttól és belső vitáik még a jelenleginél is megosztottabbá teszi őket. Nem kell atomfizikusi diploma annak kijelentéséhez, hogy ezt csak a legvégső esetben tennék meg.

Záporozó kezdeményezések
Számos petíció indult az interneten a kéthetes elnök közjogi felelősségre vonása érdekében. Általában összeférhetetlenséggel vádolják azért, mert n nem adta át vállalatai irányítását egy független vagyonkezelőnek. Emellett azzal is vádolják, hogy például a gyógyszercégeknek kedvező tervezett kormányzati intézkedések bejelentésével hozzájárult részvényeik árának emelkedéséhez, miközben neki is vannak ilyen részvnyei. A Common Dream kezdeményezés azt állítja, hogy már több mint félmillió aláírást gyűjtött az impeachment érdekében, a Change petícióját állítólag közel 200 ezren támogatják.

Joaquin Castro texasi demokrata kongresszusi képviselő szerint az eljárást el lehet indítani, ha kiderül: az elnök utasította az amerikai határvédelmi hatóságot (CBP), hogy hagyják figyelmen kívül a rendelétével kapcsolatos bírósági döntéseket. Először figyelmeztetni kellene Trumpot, majd ha nem vonja vissza ezt az utasítását, akkor a kongresszusnak el kell mozdítania őt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.02.03 00:14

@tepsi: ez pontosan így van.
https://www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.02.03 00:12

@foldnyuzo: te véglény, akkor miért Orbánnal és Putyinnal foglalkozol? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.02.02 23:59

Jellemző a liberál-baloldaliakra hogy azt hiszik ha eltakarják a sebeket akkor attól már be is van gyógyulva. Lásd kölni tömeges erőszak titkolását majd szépítgetését.
Képtelenek felfogni hogy komoly oka van annak hogy Trump nyert, vagy Orbán nyert a választásokon. Inkább azon kellene gondolkodniuk hogy mik azok az okok amik ezt eredményezték. Erre persze képtelenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.02.02 23:55

@laci_52:
Trumpról olvastam valahol: Ha az oroszok vagy bárki fegyverkezési versenyre kényszerít bennünket megcsináljuk, mi ezt jobban bírjuk bárkinél és meg is nyerjük.
Reagan ezzel roggyantotta meg a Szovjetuniót!
Nem is ez Trump gondja, mert ezzel csak növelné a tekintélyét. A belpolitika, ott kell valahogy ha nem is megbékíteni, de a ciklus végéig toleránsabbá tenni az ellenfeleit.
Trumpnak az emberi természete nem szokványos, majd meglátjuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.02.02 22:57

Álmodik a nyomor! Trump nem fog menni és ha lesznek is kezdeti zökkenők, négy év múlva ki fog derülni, hogy jó elnök volt.

Reagan miatt is aggódtak sokan(mondván hogy csak egy levitézlett filmsztár), pedig lényegében ő nyerte meg a hidegháborút és az USA egyik legjobb elnöke volt.

Obama viszont nagy éljenzésben részesült, amikor először győzött, mégsem mondhatjuk, hogy sikeres nyolc évet produkált volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html