Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OPEC és az kartellen kívüli több olajtermelő állam, élükön Oroszországgal 2017 eleje óta korlátozzák olajkitermelésüket annak érdekében, hogy a kereslet visszafogásával feltornásszák a fekete arany árát, ám ez az házasság nem az égben köttetett - derül ki a CNBC cikkéből. A tervek szerint az év végéig kellene folytatniuk az akciót, ám nem ajánlatos erre mérget venni.

Ebben a pillanatban nem tudok pontos választ adni arra a kérdésre, hogy Oroszország a tervezettnél hamarabb befejezi-e kitermelése korlátozását, mivel nem látjuk tisztán, milyen piaci fejleményeket hozhatnak a következő hónapok - mondta Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter a CNBC-nek. Nem tudok erre igennel vagy nemmel válaszolni, mert az túl szimpla lenne.

Metafora

Ezt követően még egy metaforát is elővezetett, hogy azok is megértsék, mire gondol, akik szeretnek képekben gondolkodni. A helyzet jelenleg jobb, mint három vagy hat vagy tizenkét hónappal ezelőtt - ismerte el arra utalva, hogy az olajkészletek csökkentek és a fekete arany ára bőven 70 dollár/hordó fölé emelkedett. A beteg (az olajpiac) tehát jobb állapotban van, mint korábban.

Ugyanakkor Novak szerint egyelőre csak abban lehetünk biztosak, hogy sikerült csillapítani a lázát, azt még nem mondhatjuk, hogy teljesen felépült. Biztosnak kell lenniük abban, hogy sikerült tartósan stabilizálni a piaci helyzetet, mielőtt döntenének a folytatásról - derült ki szavaiból.

Egyéb tényező

Az oroszok óvatosságát támaszthatja alá egy szakértő megállapítása, amely szintén arra utal az olaj árának mesterséges feltornászása gazdasági válsághoz vezethet. Ezzel arra utal, hogy hírek szerint Szaúd-Arábia addig akarja folytatni a kitermelés korlátozását, amíg hordónként 100 dollár közelébe drágul a fekete arany.

Az olajár azért magas, mert a dollár gyenge - mondja Daniel Lacalle, a Tressis Gstion tanácsadó cég vezető elemzője. A kínálat manipulálása mindig azzal veszéllyel jár, hogy mesterségesen felhajtják az olajárat, és egy valami biztos: a fekete arany ára önmagában nem okoz válságot, a váratlan olajdrágulás azonban krízisekhez szokott vezetni.

A következő időpont - amelyre az alacsony üzemanyagárakban reménykedő autósoknak is érdemes figyelniük - június. Akkor tekintik át a kitermelés korlátozásában részt vevő országok illetékes miniszterei, mire jutottak, és döntenek a folytatásról.

A fotó forrása: Shutterstock.