Jövőre eltűnik Dubaj egyik legnagyobb vonzóereje, az adómentesség. Ezt  Dana Nabeel Kamber mondta el a Napi.hu kérdésére. Arról viszont hogy mennyi lesz az adó és ezt mikortól vezetik be már nem tudott részletetekkel szolgálni. Annyi azonban bizonyos - fejtette ki - hogy az áfa visszatérítésre jogosultak lesznek a turisták, akik nem kis részben éppen az adómentes vásárlási lehetőség miatt utaznak oda.

A kormány turisztikai szervezetének kimutatása szerint az országba látogatóknak 86 százaléka a shoppingolást jelölte meg elsőrendű célnak, s csak második helyezést ért el az ottani szökőkutak megtekintése. A harmadik helyen a tengerparti sütkérezés és a történelmi örökség megtekintése szerepel - ez utóbbi alatt vélhetően a sivatagi túrákat kell érteni.

Dubajban őrült tempóban épült ki a turisztikai háttérágazat: míg 2014-ben még csak 567 hotel és apartmanház működött,egy évvel később már 677. Dubaj nem egyenlő a luxusszálláshelyekkel - hívta fel a figyelmet a város közkeletű megítélésére Kamber  - hiszen  265 hotel kifejezetten az olcsó, 1-3 csillagos kategóriába tartozik. A turisztikai hivatal egyik legfontosabb célja az, hogy az átutazó vendégeket is néhány napra ott marasztalja. Ez jórészt sikerül is, hiszen tavaly már 10 millióan töltöttek egy napnál hosszabb időt Dubajban. Ez megmutatkozik a szállodai foglaltsági adatokban is. Dubaj esetében ez 86 százalék - Londonban pedig mindössze 75.

A legtöbben tavaly Indiából érkeztek, mégpedig 1,6 millióan, a második helyen Szaúd-Arábia szerepel. A kínaiak a kilencedik helyen állnak, de mivel indéntől megszűnik a vízumkötelezettség, várhatóan meglódul a kínai beutazó turizmus is. Érdekesség, hogy az oroszok - legalábbi számszerűségben - nem tartoznak az élbolyba, nincsenek az első húsz küldő ország között.

A közép-európai régióból a legtöbben Lengyelországból érkeznek - az idei év első négy hónapjában több mint 17 ezren. A magyar turisták száma alig tízezer - de az idei év itt is rekordot hozhat. Az első adatok szerint 2016-ban 20 százalékkal több honfitársunk nyaralt vagy időzött Dubajban. Az odajutás megkönnyíti a két főváros közti Emirates járat, amely már nagy kapacitású gépekkel közlekedik.

A magyar turisták egy jelentős része Dubajból más, jórészt távol-keleti célpontok felé veszi az irányt, hiszen az Emiratest a világ egyik legjobb légitársaságának tartják. A helyi kormány nagy erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy az átutazókból valódi turisták legyenek. A dubaji vásárlás mellett kulturális ajánlattal és gyerekeknek-családoknak szóló attrakciókkal bővítik a kínálatot minden évben. A Dubaj Opera már most is híres, de kalandparkokat, gyerekparadicsomokat építenek évről-évre. És folyamatosan bővítik a már most is hatalmas repteret. Ez ugyanis már most is a térség és a világ egyik legforgalmasabb légikikötője...