Megúszhatja a recessziót Nagy-Britannia

A Bank of England összehangolt monetáris válaszlépései nyomán csökkent annak a kockázata, hogy a brit gazdaság a Brexit-sokk hatására recesszióba süllyedjen - mondta szerdán a brit jegybank kormányzója.
MTI, 2016. szeptember 7. szerda, 20:00
Fotó: MTI/EPA

Mark Carney kijelentette: a bank "időben, átfogó és konkrét" intézkedéseket hozott a brit gazdaság támogatására, miután a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

A Bank of England monetáris tanácsa augusztusi kamatdöntő ülésén 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

Carney kijelentette, hogy a Bank Of England "pontosan kalibrált" válaszlépéseket tett, és a megfelelő gazdaságösztönző eszközöket alkalmazta. Ennek alapján "nem lehet probléma" a hozzáférés a hitelforrásokhoz a brit gazdaságban. A brit pénzügyi szektor zökkenőmentesen túljutott a piaci szereplők "hatalmas többségét meglepetésként érő" népszavazási eredmény sokkján. Carney szerint mindez csökkentette annak a kockázatát, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba kerüljön, vagyis két egymást követő negyedévben negatív növekedést produkáljon.

Ezt a véleményt londoni elemzők is osztják. Chris Williamson, az IHS Markit főközgazdásza szerint a feldolgozóipar és a szolgáltatások aktivitási jelzőszámai arra vallanak, hogy sikerült elkerülni az "azonnali recessziót" a brit gazdaságban. Az IHS Markit és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát adó szolgáltatási ágazat beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban soha nem mért havi ütemben, 5,5 ponttal 52,9-re emelkedett vissza, miután júliusban, a népszavazás utáni sokk hatására 4,9 ponttal - szintén példátlan mértékben - 47,4-re, 89 havi mélypontra zuhant.

A felmérés a brit gyáriparban is hasonló ütemű élénkülést jelzett augusztusra. A brit feldolgozószektor BMI-mutatója a múlt hónapban 53,3-ra emelkedett, miután júliusban 48,3-ra zuhant. Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.

Szerdai parlamenti meghallgatásán Mark Carney is utalt ezekre a folyamatokra, üdvözölve azt a tényt, hogy a brit gazdaság aktivitása ilyen mértékben "visszalendült" a kezdeti sokk után. A Bank of England kormányzója azonban egyenes utalást tett arra is, hogy szükség esetén a jegybank kész további monetáris enyhítésekkel ösztönözni a brit gazdaságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.09.07 22:24

Örülünk, hogy nekik olyan jól megy, csak azt magyarázza már el valaki, hogy nekünk miért nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.09.07 20:03

Nem lesz igaza a huhogóknak: remekül jönnek majd ki ebből az EU-s kötöttségek nélkül. Mégjobban irigyelni fogjuk őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html