Megvan, ki nyer a sertéspestissel

Rekordszintre emelkedett az Egyesült Államok sertéshúskivitele a múlt héten, mégpedig annak hatására, hogy a vásárlók növelik tartalékaikat az Ázsia több országában pusztító sertésvész miatt - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.
Domokos Erika, 2019. október 20. vasárnap, 16:29
Fotó: Pixabay

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) adata szerint a múlt hónapban az Egyesült Államok 351 ezer tonna sertéshúst adott el külföldön. Ennek egy jelentős részét, 152 ezer 600 tonnát Kína importálta, ami rekordmennyiség.

Az amerikai sertéshús tradicionálisan legnagyobb vásárlója Mexikó, amely a múlt héten szintén rekordmennyiséget, 132 ezer 400 tonnát importált, ami csaknem a duplája a 2014 közepén beállított eddigi csúcsnak.

A múlt héten jelentősen növelte amerikai sertéshús importját Japán is.

A napokban hozták nyilvánosságra, hogy Kínában jelentősen, 17,2 százalékkal 31,81 millió tonnára apadt a sertéshústermelés az első kilenc hónapban, elsősorban az országban tavaly megjelent sertéspestis miatt, amiért jelentős kényszervágást kellett végrehajtani. Kína rendelkezik a világ sertésállományának csaknem a felével, valamint Kína a világ legnagyobb sertéshús előállítója és fogyasztója is.

Kínában a sertésállomány éves összevetésben 28,5 százalékkal 306,75 millió egyedre zuhant szeptember végén. A sertésállomány ezzel már a 11. egymást követő hónapban zsugorodott.

A csökkenő sertésállomány és sertéshústermelés miatt az ázsiai országban jelentősen emelkedett a húsféleség ára. Az október 2-án zárult héten egy kilogramm sertéshús kiskereskedelmi átlagára 43,4 jüan (1822 forint) volt, 84 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Kínában az első sertéspestissel fertőzött állományt tavaly augusztus elején fedezték fel.

Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában. Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok - Európában a sertések és a vaddisznók - esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg. A sertéspestis-járványokat nehéz megfékezni, mivel nem létezik hatékony védőoltás ellene - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.10.20 23:31

@Katalin Kormos:
Te nemzethy fideszes okoska! Semmi köze a GMO-nak amely egyébként ha teszik neked hanem tele vagy vele, azért élsz tovább mint elődeid. Magyarul a GMO-nak csak haszna van.
A sertéspestishez semmi köze nincsen. Ezelőtt 120 évvel alig volt vaddisznó Magyarországon, mert a betegségek például a sertéspestis elpusztították. A modern korban alig van sertéspestis és a vaddisznók el is szaporodtak, Már a Belvárosban is előfordultak.
Tehát még hírből sem hallottak a GMO-ról de volt sertéspestis bőven, sokkal inkább mint ma. Az állatok járványos betegségeit ugyan úgy visszaszorította a tudomány mint az emberi fertőző betegségeket
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aysaysa, 2019.10.20 18:51

@Katalin Kormos: Viccelsz? Mióta eszik a vaddisznó GMO-t? Ha a logikádnál maradok a GMO véd ellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Katalin Kormos, 2019.10.20 18:37

"Ételben az orvosságod. " - tartja a mondás.
És valóban. A tévesen pestis-nek (ami egy bakteriális fertőzés) tartott betegséget egy DNS-vírus (Asfarviridae-család) okozza, és feltehetően a takarmányozásra vagy etetésre használt GMO-s növényi táplálékok hozzák olyan helyzetbe az állatok szervezetét, hogy az immunrendszerük "túlműködje" azt az optimális értéket,amelyen a védekezése még hatékony lehetne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2019.10.20 17:32

Persze nálunk nem tesznek semmit pedig ott döglik a vaddisznó immáron Budakeszin.. hamarosan az egész ország fertőzött lesz és megy át először a háztájira majd a nagyüzemi sertésekre is a pestis..

csak annyit kéne csinálni, hogy kiirtqani az összes vaddisznót , de ehelyett Budán ott röfögnek a kertekben (még), mellsleg nekik már annyi igy is meg úgy is csak éppen akkor nem fertöznének tovább ha időben kinyirnánk Őket

a golyó vagy a pestis lesz a gyorsabb ??? ezen múlik ma a sertésipar jövője !!!!

Ja és a főállatorvost is cseréljétk le sos, mert a madárinfluenzát is elcseszte pár éve (kacsa+liba)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html