Megvan a válasz a nagy titokra Észak-Korea körül

Sokan nem értik, miért nem okozott pánikot a pénzpiacokon az a lehetőség, hogy ez Egyesült Államok és Észak-Korea között katonai konfliktus robban ki, amelyben a phenjani rezsim még atomfegyver bevetésével is megpróbálkozhat. A tőzsdeindexek csak néhány százalékot estek.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 12. szombat, 09:02
Fotó: MTI/EPA

A pénzpiacokon nem okozott pánikot az Egyesült Államok és Észak-Korea közti feszültség növekedése annak ellenére, hogy a történet vége háború is lehet - írja a Bloomberg. A legnagyobb veszélyben lévő Dél-Korea vezető indexe a Kospi hetekkel ezelőtt, július 28-án szenvedte el idei legrosszabb napját, de annak nem a helyi konfliktus, hanem az általános pénzpiaci visszaesés volt az oka.

A végső pusztulás cechje

A válasz prózai: a legborzalmasabb forgatókönyv, egy kiterjedt, atomfegyver bevetésével járó háború okozta pénzügyi kárt nem lehet értelmes kockázatként kezelni. Más szóval az apokalipszist nem lehet beárazni.

Lehetetlen megmondani, hogy egy megsemmisülés típusú esemény (jelen esetben a Koreai-félsziget elpusztulása), azaz nem pusztán egy katasztrófa, hanem a végső pusztulás milyen pénzügyi következményekkel járna - mondja Timothy Ash, a londoni Bluebay Asset Management vezető elemzője.

Egy másik ismert szakértő, Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Fund vezetője hónapokkal ezelőtt megjósolta, hogy a konfliktus kiéleződésének nem lesz számottevő piaci hatása. A befektetők nem törődnek vele, mert ha jön a teljes megsemmisülés, akkor úgyis mindenki elbukja a pénzét és örülhet, ha az élete megmarad. Semmit sem lehet ez ellen tenni.

Szexi befektetési célpont

Mobious úgy véli, hogy az Észak-Korea jelentette veszély ellenére Dél-Korea jelenleg vonzó befektetési célpont. A tavasszal megválasztott új elnök, Mun Dzsein ugyanis várhatóan elődeinél keményebben lép majd fel az országra jellemző csebolok, azaz családi tulajdonban lévő vállalatkonglomerátumok ellen.

Ezzel megnyílhat az út az új cégek felemelkedése előtt - és mi mást is látna szép jövőnek egy értékpapír-piaci befektető, mint ezt. Ezért növelték a Templeton portfóliójában a dél-koreai vállalatok súlyát.

Mobius abban is bízik, hogy az új vezetés - a csebolokkal, a politikai és a gazdaság összefonódásával szembeni határozottabb fellépés mellett -, nagyobb figyelmet fordít Kínára, kiemelkedő gazdasági partnerére. Emellett megtanulhatnának nemet mondani az USA-nak.

Mun az elnökválasztási kampányban azt mondta, hogy kész találkozni az észak-koreai vezetőkkel. Ezt megkönnyítheti, hogy szülei a félsziget északi részéből származnak.

Trump üzen, az emberei megmagyarázzák
Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke másnaponként fenyegeti meg katonai akcióval Észak-Koreát, majd külügy- vagy hadügyminisztere megmagyarázza, hogy nem gondolta teljesen komolyan. A kardcsörtetés hatása meglátszik az ázsiai piacokon: pénteken például nyolc hónapja nem látott süllyedést produkáltak. A CBOE Volatility Index, amely a pénzpiacok kockázatosságát hivatott jelezni, Trump tavaly novemberi választási győzelme óta nem látott szintre nőtt. Az arany kéthavi csúcson van.

Ugyanakkor nincs jele annak, hogy az USA lecsapni készül. James Mattis védelmi miniszter arról beszélt, hogy a washingtoni kormány - amelynek Trump a feje - a diplomáciai megoldás irányában halad és egy koreai konfliktus katasztrofális lenne. Az USA-nak van akkora katonai ereje, amellyel megtámadhatná Észak-Koreát, ám egy komolyabb akcióhoz további hardvert kellene odaszállítani, aminek semmi jele.

Elemzők a feszültség erősödésére számítanak a következő napokban, ahogy mindkét államban megünneplik augusztus 15-ét, a japán megszállás alóli felszabadulás évfordulóját. Egy hétre rá dél-koreai-amerikai, majd a hónap végén japán-amerikai hadgyakorlat lesz a térségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2017.08.12 15:46

Értjük, üldögélsz a Balaton partján valami Samsung részvényben, nem adod el, hisz ha ledobják az atomot Dél Kóreára meg guamra, akkor ugysem ér már a Samsungod semmit örülj, hogy élsz...

hogy miért kell ekkora baromságokat kitalálni és leírni !

Kezdtek átmenni a vicclap kategóriájába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2017.08.12 14:57

Nem kell azonnal támadni. elég folyamatos készenlétben tartatni a dagadt rezsimjét, az állam aparátustól a hadseregig bezárólag. Pár hét csak és kidöglenek politikailag és főleg gazdaságilag!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html