Menekültek - együttműködést szorgalmaz Afrikával Merkel és Sánchez

Fokozott együttműködést szorgalmaz az afrikai országokkal a migrációs áramlás ellenőrzése érdekében Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Angela Merkel német kancellár - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. augusztus 11. szombat, 20:17
Fotó: Reuters

Nem csupán Afrikáról kell beszélnünk, hanem Afrikával kell beszélnünk - fogalmazott Angela Merkel, aki kétnapos látogatásra érkezett a dél-európai országba.

Minél nagyobb a szakadék Európa és Afrika között a gazdasági, társadalmi fejlődés, valamint az emberi jogok védelmét, és a politikai stabilitást tekintve, annál nagyobb lesz a Földközi-tengeren zajló dráma. Ezért az unió egyik fő feladata kell hogy legyen ennek a szakadéknak a csökkentése - mondta Pedro Sánchez.

A politikusok elsősorban a "határnak" számító Marokkóval és Tunéziával való párbeszédet és összefogást hangsúlyozták.

A spanyol miniszterelnök kitért rá: az Európai Bizottsággal tárgyalnak pénzügyi források felszabadításáról Marokkó számára, hogy az észak-afrikai ország határvédelme hatékonyabb legyen, és a csónakok az illegális bevándorlókkal ne indulhassanak útnak a tengeren.

Hisszük, hogy csak együtt lehetünk erősek és győzhetjük le a kihívásokat - jelentette ki a német kancellár, aki kiállt egy "igazságos" elosztási rendszer kialakítása mellett az EU-ba érkező menedékkérők számára, hangsúlyozva, hogy az nem csupán néhány ország feladata, hanem mindenkié. Ennek új formáját egyelőre még nem találták meg.

A politikus azt is mondta, hogy véleménye szerint a jelenlegi dublini rendszer "nem működik".

Szerinte harcolni kell a "rasszista tendenciák" ellen, amelyek minden uniós tagállamban észrevehetők.

A spanyol szocialista és a német keresztény konzervatív vezető találkozójának első napján lépett életbe az a megállapodás, amely alapján a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérőket visszaküldik a dél-európai országba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi adatai szerint Spanyolországban július végéig 23 500 menedékkérőt regisztráltak, így most a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba irányuló migráció legfőbb célországa.

A kép forrása: Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.08.12 09:17

Teljes csőd ez a teréz anya, először behívja a migránsokat korlátlanul, majd letagadja, most meg vissza akarja őket fordítani, és hazai baloldal szolgaian követi ebben az összevisszaságban,merkel küldje a migránsokat a kipróbál utra, gyurcsány lakásába, maguk is migránsként foglalták el zsidóktól. ki van próbálva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html