Menekültválság: Berlin cáfolta a különvonatok leállítását

A német belügyminisztérium vasárnap cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint hétfőtől nem járnak az ausztriai Salzburgból Németországba menedékkérőket szállító különvonatok.
MTI, 2015. szeptember 27. vasárnap, 18:55
Fotó: Napi.hu

A belügyminisztérium egy szóvivője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy egyelőre nincs ilyen döntés, de tárgyalnak az osztrák partnerekkel.
A Salzburg-München vasútvonalon szeptember 17. óta nem közlekednek a menetrend szerinti járatok, és még legalább október 4-ig szünetel a személyszállítás. A forgalom a német határon visszaállított ellenőrzés miatt bénult meg. Az utazók iratainak vizsgálata olyan sokáig tart a vonatokon, hogy nem lehetett tartani a menetrendet.

A bajor-osztrák határon megjelenő menedékkérők jelentős részét viszont különvonatokkal szállítja el a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság.
A DB igazgatóságának egyik tagja egy szombati lapinterjúban azt mondta, hogy az utóbbi három hétben száznál is több különvonatot indítottak, és ezekkel összesen 130 ezer menedékkérőt szállítottak.

A menekülthullám a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradó éjjel hozott döntés után erősödött fel. Alig néhány nap alatt több tízezer ember érkezett vonattal Bajorországba regisztráció és hatósági ellenőrzés nélkül. A német kormány szeptember 13-án állította vissza a határellenőrzést, hogy lassítsa és biztonságosabb, rendezettebb mederbe terelje a folyamatot.

A napokban a bajor konzervatív CSU több vezetője élesen bírálta Ausztria menekültügyi tevékenységét. A tartományt egyedül kormányzó párt bírálatát a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az váltotta ki, hogy továbbra is ellenőrizetlenül áramlanak menedékkérők át a bajor-osztrák határon a kisebb átkelőknél és a zöldhatáron, ami annak tulajdonítható, hogy Ausztria az utóbbi két hétben a német hatóságokkal nem egyeztetett módon buszokkal szállított Ausztriában már regisztrált menedékkérőket a határra.

A "Faymann utazási iroda" tevékenységét be kell szüntetni - hangoztatta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára, utalva arra a vélekedésére, hogy Werner Faymann osztrák kancellár rendelhette el a menedékkérők elszállítását a bajor határra.

A BR hírportáljának (br.de) beszámolója szerint a határ menti térségek számos CSU-s képviselőjét is bosszantja, hogy az osztrákok tevékenysége abban merül ki, hogy némi úti élelmet adnak a menekülteknek és kirakják őket a határon.

A Der Spiegel című hírmagazin szombati számában a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyminiszter egy telefonkonferenciájáról készült jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, hogy német megítélés szerint az osztrák kormány "eltávolodik a Németországgal egyeztetett irányvonaltól", és sokkal több menedékkérőt engedett át, mint az a 7 ezer fő, amelynek átvételéről Berlin megállapodott Béccsel, amikor közösen döntöttek a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2015.09.27 22:36

Most akkor megjött az eszük, cáfolják hogy megjött az eszük, vagy azért cáfolják hogy megjött az eszük, mert nagy blama és arcvesztés lenne bevallani hogy megjött az eszük?

Melyik?

Kár ez a politikusi tökkelütött körítés... Egy sima, "el....tuk gyerekek, bocsi, megpróbáljuk helyrehozni" tökéletesen elég lenne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html