A várakozásokkal szemben Angela Merkel német kancellár nem fogja forszírozni, hogy német szakember töltse be az Európai Központi Bank (ECB) 2019 őszén megüresedő elnöki posztját - vette át a Handelsblatt német gazdasági lap értesülését a CNBC. Természetesen nem arról van szó, hogy ne akarná saját honfitársát látni valamelyik fontos európai vezető pozícióban.

Ellenkezőleg, a Handelsblatt úgy tudja, hogy az ECB elnöki székénél magasabbra tekint. A szakértők eddig úgy gondolták, hogy a kancellár Jens Weidmannt, a Bundesbank elnökét látná szívesen az olasz Mario Draghi helyén az európai jegybank élén. Weidmann az óvatos, szigorú - sokak szerint túl merev - német pénzügyi iskola éltanulója (röviden: pénzügyi héja), amit az ECB első embereként is képviselne.

Nagyobbat álmodik

A német gazdasági lap forrásai szerint Merkel szívesebben látna német politikust az Európai Bizottság élén, azaz a luxemburgi Jean-Claude Juncker helyén. A jövő év májusi európai parlamenti választások után új Európai Bizottságot is alakítanak nagyjából az év végéig, amelyet természetesen új elnök fog irányítani. Emellett megüresedik az EU-tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöki széke is, amelyben jelenleg a lengyel Donald Tusk ül.

Egyelőre korai azt találgatni, melyik nemzet küldötte kerülhet a különböző pozíciókba, az EU története alapján azonban borítékolható, hogy egyfajta egyensúly fenntartásának érdekében az európai nemzetek megosztoznak a vezetői helyeken. Például ha az Európai Bizottság elnöke német lesz, akkor az ECB élére jó eséllyel francia elnök kerülhet.

Volt már rá példa

A bizottság elődjének (az Európai Gazdasági Közösség Bizottságának) élén Walter Hallstein személyében állt már német (kereszténydemokrata) politikus 1958 és 1967 között, ám az ECB-t 1998-as megalakulása óta még nem vezette német pénzügyi szakember. A Handelsblatt szerint Berlin hivatalosan nem kíván személyi találgatásokba bocsátkozni a nemzetek feletti európai tisztségviselőkkel kapcsolatban. Így nem kommentálták a Merkel szándékaival kapcsolatos kiszivárogtatást.

A fotó forrása: Reuters