Merkelt kiütötték - gigantikus fordulat

Olyasmi történt Németországban, amelyre nem volt példa és néhány héttel ezelőtt senki se gondolta volna, hogy megtörténhet. Angela Merkel kancellár pártját, a konzervatív CDU-t letaszították a népszerűségi lista éléről a Zöldek, akiket nyolc éve még Merkel ütött ki.
Komócsin Sándor, 2019. június 3. hétfő, 19:02
Fotó: AFP

A közvélemény-kutatások történetében először a németországi Zöld Párt megelőzte Angela Merkel kancellár pártját, a CDU-t a német pártok népszerűségi listáján - adta hírül a Bloomberg. A politikai elemzők szerint ez világos üzenet a szavazók részéről, akik azt akarják, hogy a kormányzó konzervatív-szociáldemokrata koalíció hagyjon fel a köntörfalazással a globális felmelegedéssel kapcsolatban.

A Zöldek, akik országos szinten 2005 óta ellenzékben vannak, kilenc százalékponttal javítottak megítélésükön a múlt hónap végén tartott európai parlamenti választások óta, amivel 27 százalékra emelkedett támogatottságuk. Ez egy ponttal jobb a CDU/CSU konzervatív páros megítélésénél. Május közepén az utóbbi pártok még 30 százalékon álltak, miközben a zöldeket csak a szavazók ötöde támogatta. Amikor a 2011-es fukusinai atomkatasztrófa után Merkel bevállalta a német atomerőművek bezárását, a Zöldek elvesztették fő mondanivalójukat és népszerűségük lejtőre került.

Búcsú a néppártoktól?

Merkel erőfeszítése, hogy néppárti koalíciónak állítsa be az országot irányító konzervatív-szociáldemokrata koalíciót, amely Németország teljes politikai spektrumát átfogja, visszaszorulóban van - értékelte mérésüket Manfred Güllner, a felméréseket készítő Forsa intézet igazgatója. A választók egy valódi, tiszta zöld politikai erőre bíznák a klímaváltozás elleni harcot, szemben a kormánykoalícióval, amelynek tagjai azon huzakodnak, hogyan kezdjenek hozzá a dologhoz. (A szociáldemokrata SDP támogatottsága egy hét alatt 17-ről 12 százalékra zuhant.)

Ha 2021-ben lesznek a következő parlamenti választások, azaz nem lesz előrehozott szavazás - amit az SDP elnökének lemondása meglehetősen valószínűvé tett, hiszen vele az a vezető távozik a párt éléről, amely határozottan kiállt a kormányzati részvétel mellett, szemben sok szociáldemokratával, aki szerint ez tönkre teszi a párt önálló identitását -, akkor számos tartományi szavazáson mondhatnak véleményt a választók a német politikai erőkről.

Lassúak

A németek négyötöde gondolja azt, hogy Merkel kormánya túl lassan halad előre a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében - derült ki egy néhány nappal ezelőtt publikált felmérésből, amely a környezetvédelmi minisztérium megrendelésére készült. Nagyjából kétharmaduk elsőrendű fontosságúnak tartja az üvegház hatású gázok keletkezésének megállítását.

Miközben az emberek támogatják az általános intézkedéseket, kevésbé lelkesek, ha azok őket is érinti. A benzin és a gázolaj adójának emelését vagy az áram drágulását már nem szívesen fogadnák. Ezt használja ki az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak párt, amely tagadja a klímaváltozás lehetőségét. Ezt hangoztatva - például a szénerőművek bezárását ellenezve - nagyon jól szerepelt az európai parlamenti választáson Kelet-Németországban.

A kormánykoalíciónak nincs más lehetősége, mint hogy előtérbe tolja a klímaváltozás ügyét - véli Norbert Röttgen kereszténydemokrata parlamenti képviselő, korábbi környezetvédelmi miniszter. Még a nyári törvényhozási szünet előtt be fogják nyújtani azt a törvényt, amely szerint Németország rigorózusan tartani fogja magát a párizsi klímacsúcson elfogadott kötelezettségeihez. E szerint az 1990-es mennyiséghez képest 2030-ra 55 százalékkal kéne mérsékelniük a szén-dioxid-kibocsátást. Le vannak maradva, 2020-ig csak 32 százalékos csökkentés várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.06.05 00:40

A multkor fordulat volt nemetorszagban, az addig atomenergia ellen kampanyolo zoldek, hirtelen az atomenergia mellett kezdtek kampanyolni. Nemetorszag a 4. legnagyobb co2 kibocsato a vilagon, az energiawende csak melldongetes, evtizedekkel ezelott is ennyi volt a kibocsatasuk, mint most. A nemet autogyarakat kene igaba vonni, de ahhoz merkelek kevesek voltak. A penz jobban szamitott az ideologianal. Sikerult annyira tultolni a bicajt, hogy nemetorszag megint szelsoseges ideologiak iranyaba halad. Csak gratulalni tudok.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.06.04 11:59

németország egyre tolódik el a baloldali-liberális irányba , a jobboldali cdu, azaz merkel népszerűsége csökken a liberális pártok, mint pl a zöldek , pedig erősödnek.

a szélsőjobbos afd sem tud 10-15 5 fölé menni, aminek oka, hogy főleg az egykori ndk területén van a szavazóbázisa, az pedig a népesség töredékét adja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.06.04 11:44

@Aomori:
Ezért nevezem én a környezetvédőket "sötétzöldeknek"!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.06.04 10:44

"A németek négyötöde gondolja azt, hogy Merkel kormánya túl lassan halad előre a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében..."
Érthetetlen, hisz az atomerőművek helyébe lépő barnaszén erőművek tiszta oxigént fognak kibocsájtani füst helyett. Nemde?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.06.04 10:43

@lauda: "Tovább menve , Amerikai kutatók szerint a föld eltartó képessége hosszú távon 500 millió ember. "

Jajjajjajj! És mikor találták ezt ki? Az 50-es években? Gratulálok nekik a csőlátáshoz és ahhoz, hogy képtelenek számolni a technológiai fejlődéssel és zárt rendszernek tekintik az ökoszisztémánkat.
Nem szól ez másról, csak hogy generáljanak végre egy problémát ami globális és ami a legtöbb embert érinti.
Ennek a problémának a "kezelésén" keresztül fennhatóság alá tudják vonni a világ egész népességét (nem véletlenül pécézték ki a több száz együttható közül a szén-dioxidot).
Vagy különben miért nem foglalkoznak a bioszféra megmentésével? Megvannak a technológiák, amivel a Szaharát is újrazöldíthetnénk (lásd pl Loess plateau példája vagy nanoclay), de inkább túlbonyolított, megbízhatatlan turbómotorok fejlesztésébe ölik a milliárd eurókat, hogy évi 10 kiló széndioxiddal kevesebbet bocsásson ki a paraszt.
Mennyivel hasznosabb lenne, ha újrazöldítésre fordítanák csak a felét ennek az összegnek?
Vajon honnan származik a mai szén és olajkészlet, amit elégetünk? Jaaaaaa, azt is a bioszféra kötötte meg? Elképesztő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html