Jurij Usakov a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek ugyanakkor hozzátette, az orosz elnök nem tervez találkozót amerikai kollégájával, Barack Obamával.

A Kreml sajtószolgálata ezzel párhuzamosan közölte, hogy Putyin és Merkel kedden telefonon egyeztetett az ukrán válságról. "A június hatodikán Normandiában esedékes kétoldalú egyeztetés közeledtével a vezetők véleményt cseréltek az ukrajnai helyzetről. Az orosz elnök és a német kancellár a válság megoldása érdekében összehangolt intézkedések bevetéséért szállt síkra" - hangsúlyozták.

A moszkvai közleményben hozzátették, hogy a telefonbeszélgetés során a vezetők említették a földgázszállításokról szóló, Oroszország, az Európai Unió és Ukrajna közötti háromoldalú tárgyalásokat is.

A német kormány úgy véli, Moszkvának sokkal többet kell tennie azért, hogy a kelet-ukrajnai helyzet normalizálódhasson: hivatalosan el kellene ismernie az ukrán elnökválasztást, és szigorúbban kellene ellenőriznie az ukrán-orosz határt.

Korábban közölték, hogy Putyin csütörtökön este a párizsi Élysée-palotában vacsorázik Francois Hollande francia elnökkel, majd pénteken négyszemközt egyeztet David Cameron brit miniszterelnökkel.

Az Ukrajna délkeleti részén fekvő Krím félsziget márciusi Oroszországhoz csatolása óta ez lesz az első alkalom, hogy az orosz elnök nyugati állam- és kormányfőkkel találkozik személyesen.