Mézes madzag és korbács az EU-tól - itt az utolsó esély

A görög társadalom kaphat egy utolsó esélyt a nemzetközi közösségtől arra, hogy az eurózónában maradjon, ha további áldozatokat vállal. Meg lehet hosszabbítani a segélyprogramot - üzente az eurócsoport feje a görögöknek.
NAPI, 2012. augusztus 23. csütörtök, 10:29
Fotó: Napi.hu

Görögország akkor tarthatja meg az eurót, ha gatyába rázza a tavaszi választások miatt kisiklott EU-IMF segélyprogramot. Ha a görögök vállalják az ehhez szükséges nehéz intézkedéseket, akkor folytatódhat az ország nemzetközi támogatása. Ez az utolsó esély - jelezte Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője az Antonisz Szamarasz görög kormányfővel folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatón. Emellett nagyra értékelte az eddigi erőfeszítéseket és leszögezte, hogy szívből ellenzi Görögország kilépését az eurózónából - jelentette a BBC.

Az udvariassági fordulatoknál fontosabb az athéni kormánynak, hogy Juncker nem zárta ki a program futamidejének meghosszabbítását. A támogatás időtartamát, akárcsak minden további részletét meg kell beszélnünk, ám erre csak azt követően kerülhet sor, hogy - várhatóan október elejére - elkészül az EU-ECB-IMF trojka jelentése a 173 milliárd eurós segélyprogram végrehajtásának helyzetéről.

Honnan lesz pénz?

Lassan kiderül az is, hogyan finanszíroznák a görögök a kétéves hosszabbítást, ami becslések szerint legkevesebb 20 milliárd euró többletforrást igényelne (mivel a következő években a tervezettnél kisebb ütemben mérsékelnék a költségvetési hiányt). Athén hozzányúlna ahhoz a 8,2 milliárd euróhoz, amelyet az IMF különített el Görögországnak - tudta meg a Wall Street Journal a kormányhoz közeli forrásokból. Ezt a pénzt meghatározott feltételek teljesítése esetén kaphatják meg 2015-től.

Emellett folytatnák a kincstárjegy-kibocsátásokat, amelyek segítségével megszerezték a pénzt az augusztus 20-án lejárt adósság újrafinanszírozásához is. Ehhez azonban - akárcsak az elmúlt hetekben - újra az ECB engedélyére lesz szükség. Az európai jegybank engedélyezheti ugyanis a görög központi banknak, hogy elfogadja a görög kincstárjegyeket fedezetként a hozzá hitelért forduló kereskedelmi bankoktól. Végül az első EU-IMF hitelcsomag törlesztésének kezdetét 2016-ról 2020-ra halasztanák.

Nem lesz elég

Sok elemző szerint azonban a kétéves halasztás nem lenne elég Görögország megmentéséhez. Az IMF várakozása szerint a görög GDP idén hét, 2013-ban 3,5, 2014-ben 1,5, 2015-en pedig még mindig 0,5 százalékkal zsugorodik. A második segélyprogram tervezésekor, tavaly ősszel-idén télen még azzal számoltak, hogy 2014-ben már bővül a gazdaság. A magánhitelezők kezében lévő görög adósságok értékének 75 százalékos leírása idején, márciusban az volt a cél, hogy az államadósság 2020-ra a GDP 120 százalékára csökkenjen.

A Valutaalap azonban most már ezt is teljesíthetetlennek tartja, miközben csak akkor hajlandó újabb forrást biztosítani az országnak, ha adóssága a GDP 100 százalékára esik, mert ekkor lát esélyt hitelei visszafizetésére. Ehhez az IMF szakértői szerint a görög adósságok közösségi hitelezőinek, a donor országoknak, az eurózóna-államok központi bankjainak és az ECB-nek is engedniük kellene követeléseikből (akárcsak márciusban a magánhitelezőknek). A kamatok vagy a kölcsön összegének lefaragásáról azonban az európai politikusok egyelőre hallani sem akarnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tulok610, 2012.08.24 03:24

Azért ne dobjunk követ minden görögre. Görögország államadóssága Goldman Sachs és korrupt kormányzatok miatt jött létre, de nem is az államadósság visszafizetése itt a lényeg. Az IMF csak felteszi az i-re a pontot, de ezt az i-t már 1976-ban elkezdték "megrajzolni"...
Hogy mi történt és miért, arra itt lehet válasz találni: http://hungarianrealnews.com/news.php?readmore=275
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.08.23 14:12

@laci_52: Akik erről döntenek mind politikusok.

Mivel ilyen még soha nem történt, / eurozóna egyik tagja hivatalosan , CDS biztosítást aktíválva csődbe megy / senki nem tudja mi lesz a hatása, mindenki csak találgat, és mivel a múltban nem volt rá precedens hogy ilyen gazdaságilag, stb. szétszórt államok egyféle valutaunióban legyenek.

A választási ciklusok meg rövidek, a nyeregben ülő politikus pedig mindig status quo parti, mert ez a legkényelmesebb.. ;-)

A számlát meg úgysem ő(k) fizetik. Ennyire egyszerű szvsz . ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bugmenot, 2012.08.23 14:02

@SzaszaG:
Pontosan.

A Görögök majd szépen csődbe mennek, de előtte még jól lenyúlják az EU-t rengeteg milliárd euróval, amíg csak lehet.

Minden ultimátum után jön egy újabb, utolsó utáni ultimátum -- bohócot csinálnak magukból az EU vezetői!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2012.08.23 12:16

Ez tipikus esete annak, amikor a politikai érdek - az eurozóna mindenáron egyben tartása - felülírja a gazdasági racionalitást, ti. azt, hogy a görögöknek pénzt adni ugyanaz, mintha feneketlen kútba öntenék, ezért már régen hagyni kellett volna, hogy csődbe menjenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.08.23 11:53

@SzaszaG:

A görögöknek igazuk van - én mellettük állok teljes mellszélességgel...csak a hülyék fizetnek annyit, amennyit mondanak nekik, ők a birkák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html