Mi lesz Trump és Putyin várva várt találkozójával?

A protokollszolgálatok tovább egyeztetnek Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának lehetőségéről - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken a vietnami Danangban.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 10. péntek, 10:23
Fotó: AFP

Danang a helyszíne az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete csúcsértekezletének, ahová már mindkét elnök megérkezett.

"A protokollszolgálatok vonalán tovább folyik az egyeztetés. A helyzet egyelőre nem világos. Amerikai kollégáinktól ellentmondó információk érkeznek" - idézte a TASZSZ hírügynökség a szóvivőt. "Így vagy úgy, de a találkozó (...) létrejön" - tette hozzá Peszkov.

A nap folyamán korábban az ABC amerikai televízió Susan Sanders, a Fehér Ház szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy egy rövid találkozó létrejötte "teljesen lehetséges", de hivatalos tárgyalást nem rendeznek. "Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirendben, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen" - idézte a Bloomberg amerikai hírügynökség ABC-vel egybehangzóan Sanderst.

Ezt megelőzően Michael Anton, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte, hogy nem született végleges döntés a találkozóról, Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig Pekingben nyilatkozva nem erősítette meg a külön megrendezendő tanácskozás tényét.

Maga az ázsiai körutazáson tartózkodó Trump két alkalommal is jelezte, hogy találkozna Putyinnal, és megvitatná vele Észak-Korea, Szíria és Ukrajna kérdését.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója csütörtökön közölte, hogy Putyin és Trump pénteken találkozik Danangban. Hozzátette, még nem született döntés arról, hogy a két elnök között lesz-e hivatalos megbeszélés az APEC-csúcson. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Danangban bejelentette, hogy Putyin kész találkozni Trumppal.

Trump és Putyin számos alkalommal lépett már telefonon kapcsolatba, de személyesen eddig csak július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján találkoztak. Az akkori tanácskozásuk két és egynegyed órán át tartott.

HOZZÁSZÓLÁSOK