Az Egyesült Államok sajátos - és sok szempontból elavult - választási rendszerében sok helyen nem lehet előzetes regisztráció nélkül leadni a szavazatokat. Michiganben, amelyik az egyik csatatér állam az idei évben, viszont lehetőség van a helyszínen, a szavazás napján regisztrálni.

A rozsdaövezeti államban helyi idő szerint 14:30-ig már 14 530 új választót regisztráltak, közölte az állami választási bizottság a CNN szerint. Főként két egyetemvárosban sorakoznak a regisztrációra vagy az átjelentkezésre az emberek. A hivatalos közlés szerint összességében a dolgok zökkenőmentesen folynak az egész államban.

Korábban Michigan sem engedte, hogy előzetes regisztráció nélkül részt vegyenek az emberek a választáson, de 2018-ban, a félidős választások után módosítottak a szabályozáson.

Négy éve az államban meglepetésre Donald Trump nyert Hillary Clintonnal szemben. A ma bejelentkezett michiganiek száma nagyobb, mint az akkori különbség a két jelölt között: akkor 10 704 szavazattal győzött a jelenlegi elnök. A mostani előrejelzések szerint Joe Biden demokrata jelölt nyerhet az államban, ennek valószínűségét 70-77 százalék közé teszi a legtöbb közvélemény-kutató. Az utolsó napokban mind Trump, mind Biden tartott kampány eseményt Michiganben.