A szerb kormány elfogadta az Egyesült Arab Emírségek 1 milliárd dolláros kölcsönét - jelentette a belgrádi rádió. Lazar Krsztics pénzügyminiszter rámutatott, hogy Szerbia ezzel évente 40 millió dollárt takarít meg, illetve 400 millió dollárt 10 év, a kölcsön futamideje alatt, amire csak 2 százalékos kamatot kell fizessen.

A hitel egy részét a szociális válság elhárítására fordítják, de jut termelő beruházásokra is - mondta a miniszter, aki úgy vélte, hogy a kölcsön kedvezően hat majd a hazai és külföldi beruházókra. Krsztics éjszaka utazott Abu Dhabiba a szerződés aláírására, amely - mint a B92 rádió hangsúlyozta - minden eddiginél kedvezőbb feltéteket tartalmaz.

Ezért az összeg egy részéből olyan régebbi hiteleket váltanak ki, amelyeket 7,5 százalékos kamatra kaptak. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az ország együttműködése Abu Dhabival egyre nagyobb projekteket segít, mint az Air Serbia légitársaság talpra állítása, a belgrádi víziváros építése, amely átformálja a szerb főváros képét, valamint öntöző rendszerek kiépítése.