Milliárdos arab hitelt kap Szerbia

Költségvetési lyukak betömése, régi hitelek kiváltása, szociális támogatások és iparfejlesztés részesednek abból az arab kölcsönből, amit rendkívül kedvező feltételekkel kap Belgrád.
Napi.hu, 2014. március 7. péntek, 10:37
Fotó: Napi.hu

A szerb kormány elfogadta az Egyesült Arab Emírségek 1 milliárd dolláros kölcsönét - jelentette a belgrádi rádió. Lazar Krsztics pénzügyminiszter rámutatott, hogy Szerbia ezzel évente 40 millió dollárt takarít meg, illetve 400 millió dollárt 10 év, a kölcsön futamideje alatt, amire csak 2 százalékos kamatot kell fizessen.

A hitel egy részét a szociális válság elhárítására fordítják, de jut termelő beruházásokra is - mondta a miniszter, aki úgy vélte, hogy a kölcsön kedvezően hat majd a hazai és külföldi beruházókra. Krsztics éjszaka utazott Abu Dhabiba a szerződés aláírására, amely - mint a B92 rádió hangsúlyozta - minden eddiginél kedvezőbb feltéteket tartalmaz.

Ezért az összeg egy részéből olyan régebbi hiteleket váltanak ki, amelyeket 7,5 százalékos kamatra kaptak. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az ország együttműködése Abu Dhabival egyre nagyobb projekteket segít, mint az Air Serbia légitársaság talpra állítása, a belgrádi víziváros építése, amely átformálja a szerb főváros képét, valamint öntöző rendszerek kiépítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK