Újabb körben egyeztet egymással csütörtökön a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata SPD, miután tegnap sem jutottak megállapodásra arról, hogy látnak-e esélyt a koalíciós kormányzásra. Angela Merkel kancellár, a választásokat fölényesen megnyerő, de az abszolút többségről öt képviselői hellyel lemaradó CDU/CSU vezetője ma a Zöldekkel tárgyal. Elemzők továbbra is a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció létrejöttét tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

A két legélesebb vitapont a felek között az országos minimálbér bevezetése, illetve a jómódúak jövedelemadójának emelése. Az SPD 8,50 eurós országos minimálbért akar. Németország azon kevés európai ország között van, ahol nincs ilyen típusú bér, ami a baloldali szakértők szerint utat nyit a munkavállalók kizsákmányolása és a jövedelmek közti szakadék kiszélesedése előtt. Az utóbbihoz hozzájárul az is, hogy nyolc évvel ezelőtt csökkentették a minimális szociális juttatásokat.

Akudjunk!

Merkel még hét végi podcastjában is kiállt a bevett szokás mellett, amely szerint egyes ágazatokban külön-külön állapodnak meg a munkavállalók és a munkaadók a minimálbérről. Ennek köszönhetően négymillió ember részesül ilyen fizetésben. A szociáldemokraták és a szakszervezetek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy még mindig marad 7,5 millió munkavállaló, aki nem kapja meg az SPD választási ígéretében szereplő 8,50 eurós minimumot.

Az alku lehetőségét sejteti, hogy Michael Fuch, a CDU egyik vezetője jelezte: hajlandóak lennének megfontolni az új minimálbér lehetőségét, ha azt nem a parlament írná elő, hanem a munkavállalók és a munkaadók országok érdekegyeztető fóruma határozná meg.

Bejelentés és pártszavazás

A minimálbér ügyén és az adóemelésen túl közös nevezőre kellene jutniuk a feleknek az elöregedő német infrastruktúra korszerűsítésének forrásairól, illetve az elektromos energia árának csökkentéséről. Az utóbbit magasan tarják a zöldenergia termelését ösztönző támogatások, illetve az az elhatározás, hogy a 2022-ig bezárják az összes atomerőművet. A német vállalatok arra panaszkodnak, hogy az energia drágasága rontja versenyképességüket.

Merkel az új parlament jövő keddi első ülése előtt be akarja jelenteni, hogy megállapodott a koalíciós tárgyalások megkezdéséről. A szociáldemokraták azonban ezt megelőzően vasárnap pártszavazást tartanak arról, hogy belemenjenek-e ebbe annak tudatában, hogy így az elképesztően népszerű Angela Merkel árnyékába kerülnek. A 2005-2009-es nagykoalíciót követően története legnagyobb választási zakóját szenvedte el az SPD.

Az új német kormányra kettős feladat vár. Újra kell szerveznie a gazdaságot és meg kell nyernie a német adófizetők támogatását ahhoz, hogy támogassák az eurózóna adósság- és bankválságának kezelését. Az utóbbi főként az ő zsebüket terhelő anyagi áldozatot követel az övezet lakóitól.