Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ladislav Vesely egyike azoknak a cseh sörfőző mestereknek, akiktől sokan el szeretnék lesni a tudományukat, azaz a sörkészítés cseh know-how-ját - írta a Radio Praha. Ő azt vallja, hogy megmutathatja ugyan az összes trükköt, ám ez édes kevés lesz ahhoz, hogy jó cseh sört készítsenek a tanítványai. A legfontosabb dolog ugyanis az, hogy az összetevők megfelelőek legyenek, illetve hogy a sörfőzők nem akarják siettetni az elkészítés folyamatát.

"Bármikor, amikor külföldön készítek sört, midig azon vagyon, hogy lehetőleg hazai nyersanyagokat használjak, közvetlenül Csehországból szállítva. Nem számíthat sikerre, aki meg akarja kerülni ezeket a feltételeket.

Minden bizonnyal ez is magyarázza, hogy miközben a világ számos országában gyártanak cseh sörfajtákat, egyre erősebb az érdeklődés a közvetlen csehországi import iránt. A cseh kivitel az elmúlt tíz évben megkétszereződött, ezen belül például Dél-Koreába csak 2015 óta megötszöröződött. A cseh sor 2018 óta eljut az Antarktisztra is.

Nem csupán a tradicionális söripari cégek sikeresek, hanem egyre másra jelennek meg újak is, amit nagyban segít, hogy Csehországban komoly hagyománya van a söripari szakemberek képzésének. A kis sörgyártók hétről hétre szaporodnak, jelenleg 450 ilyen cég van a 30 nagy sörgyártó vállalat mellett.