A belgrádi Dragisa Misoviæ Klinikai Kórházi Központ covidosztálya szinte teljesen megtelt, a betegek között egy olyan orvos is van, aki már másodszor kapta el a vírust - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A radiológus orvos két hónapig volt beteg korábban, súlyos állapotban feküdt az intenzív osztályon míg most szerencsére csak enyhébb tünetei vannak. Ennek ellenére kórházba szállították.

A járvány akkor ér véget, amikor kialakul a hatvan százalékos nyájimmunitás - ismételte el a sokszor elhangzott arányt Branimir Nestorovic tüdőgyógyász szakorvos, aki szerint már nagyon közel járunk ehhez. Nestoroviæ szerint felesleges mindenkit tesztelni: amikor elkezdődik egy járvány, akkor kutathatjuk a kontakt személyeket, hogy megfékezzük a vírus terjedését. De amikor már nagy számban betegszenek meg emberek, akkor ennek semmi értelme.

Már nyolc hónapja tombol a járvány. Megnézhetjük azokat az országokat, amelyek bezárkóztak és azokat, amelyek nem, vagy azokat, akik tömegesen teszteltek és azokat, ahol ezt nem tették. Nincs jelentős különbség - véli a tüdőgyógyász. Szerinte a koronavírus halálozási aránya megegyezik a szezonális influenzáéval, és a vírus még legalább öt évig velünk lesz.

Predrag Kon járványügyi szakorvos, a szerbiai köztársasági válságstáb tagja ismételten Facebookon figyelmeztette a polgárokat. "Külön kérném a Belgrádiakat, hogy viselkedjenek úgy, mintha este hét és reggel öt között kijárási tilalom lenne." Kon a Facebookon arra is kitért, hogy a polgároknak mindenképpen viselniük kell a maszkot, szerinte ez kulcsfontosságú a járvány elleni védekezésben.

Ha kinevetik önöket, hogy maszkot viselnek, mondják nyugodtan, hogy a maszkviseléssel a köztársasági válságstábon gúnyolódnak, ez majd felvidítja őket. Egyébként azt is mondhatják, hogy a válságstáb találta ki a vírust, mert ezt szeretik hallani. Gyakorlatilag mindegy mit mondanak, csak viseljék a maszkot

- írta többek között Kon.