Mit tegyen, ha kigúnyolják a maszkviselés miatt? - Meglepő tanács

Szerbiában egy orvos másodszor is megfertőződött a koronavírussal, a jó hír az, hogy kevésbé súlyosan betegedett meg. Egy ottani járványügyi szakértő szerint közel a nyájvédettség, azaz a járvány vége, de a vírus még öt évig velünk marad.
Barabás Júlia, 2020. november 4. szerda, 06:40
Fotó: Getty Images

A belgrádi Dragisa Misoviæ Klinikai Kórházi Központ covidosztálya szinte teljesen megtelt, a betegek között egy olyan orvos is van, aki már másodszor kapta el a vírust - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A radiológus orvos két hónapig volt beteg korábban, súlyos állapotban feküdt az intenzív osztályon míg most szerencsére csak enyhébb tünetei vannak. Ennek ellenére kórházba szállították.

A járvány akkor ér véget, amikor kialakul a hatvan százalékos nyájimmunitás - ismételte el a sokszor elhangzott arányt Branimir Nestorovic tüdőgyógyász szakorvos, aki szerint már nagyon közel járunk ehhez. Nestoroviæ szerint felesleges mindenkit tesztelni: amikor elkezdődik egy járvány, akkor kutathatjuk a kontakt személyeket, hogy megfékezzük a vírus terjedését. De amikor már nagy számban betegszenek meg emberek, akkor ennek semmi értelme.

Már nyolc hónapja tombol a járvány. Megnézhetjük azokat az országokat, amelyek bezárkóztak és azokat, amelyek nem, vagy azokat, akik tömegesen teszteltek és azokat, ahol ezt nem tették. Nincs jelentős különbség - véli a tüdőgyógyász. Szerinte a koronavírus halálozási aránya megegyezik a szezonális influenzáéval, és a vírus még legalább öt évig velünk lesz.

Predrag Kon járványügyi szakorvos, a szerbiai köztársasági válságstáb tagja ismételten Facebookon figyelmeztette a polgárokat. "Külön kérném a Belgrádiakat, hogy viselkedjenek úgy, mintha este hét és reggel öt között kijárási tilalom lenne." Kon a Facebookon arra is kitért, hogy a polgároknak mindenképpen viselniük kell a maszkot, szerinte ez kulcsfontosságú a járvány elleni védekezésben.

Ha kinevetik önöket, hogy maszkot viselnek, mondják nyugodtan, hogy a maszkviseléssel a köztársasági válságstábon gúnyolódnak, ez majd felvidítja őket. Egyébként azt is mondhatják, hogy a válságstáb találta ki a vírust, mert ezt szeretik hallani. Gyakorlatilag mindegy mit mondanak, csak viseljék a maszkot

- írta többek között Kon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.11.04 08:06

A COVID-19 kontagiozitási indexe (a laikuosknak most R számként adják be) igen magas az átlagos csepfertőzéssel terjedő betegségek között.
Ha az egész Földön egyetlen egy ember lenne aki nem esett át rajta beteszem egy tünetmentes 6 éves mellé 7 méterre és 15 perc alatt fertőzötté válik.
Nyájimmunitás!!! Nagy a nyáj az biztos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.11.04 08:01

Nincs nyájimmujitás betegségek esetén.
Egy betegséget nevezzenek meg ahol van nyájimmunitás!!!! Egyetlen egyet!
A nyájimmunitás kifejezést infektológusok alkották meg az oltásokkak kaocsolatosan.
Jelentése: hatásos oltások révén, megfelelő átoltottság esetén - ami legalább 95-99 százalék! - a beoltott "nyáj" megvédi a beoltatlan "fekete báranyokat".
Tehát: nyajimmunitást kizárólag hatásos oltásokkal lehet elérni.
Influenza esetén van oltás évtizedek óta mégsincsen nyájimmujitás.
Azt hazudják egyes orvosok, hogy COVID-19 esetén ha egy adott térben 6 ember elkapja 10-ből a maradék 4 nem tud megfertőződni...agyhalál a köbön!
Az a média is aki terjeszti az agyhalált.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html