Moszkva üzent Washingtonnak Maduro miatt

Az Egyesült Államok és más NATO-tagországok nagy fegyverszállítmányt szándékoznak vásárolni "egy kelet-európai országtól", hogy eljutassák a venezuelai ellenzékhez - mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. február 22. péntek, 15:10
Fotó: AFP - Federico Parra

Zaharova, aki nem nevezte meg az értesülés forrását, azt állította, hogy a fegyvereket március elején az egyik szomszédos ország területéről, több tételben juttatnák el Venezuelába, egy nemzetközi szállítmányozási vállalat és az Antonov ukrán állami vállalat repülőgépeinek bevonásával. A tervezett szállítmányban nagy kaliberű géppuskák, aknavetők, kézifegyverek, valamint hordozható légvédelmi, illetve tüzérségi eszközök is lennének.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok, egy szombatra tervezett humanitáriussegély-átadással takarózva provokációt készít elő, amely ürügyül szolgálhat az erőszakos beavatkozáshoz annak érdekében, hogy "az ország jelenlegi legitim elnökét megfosszák a hatalomtól". Ehhez szerinte Washington különleges egységeket és haditechnikát csoportosít át Venezuela közelébe. Zaharova szerint összeütközéshez vezethet "az úgynevezett humanitárius segélykonvoj" szombati áthaladása a venezuelai határon. A provokációt Washington készíti elő, és mindez a hadtudomány szabályai szerint történik.

A magát ideiglenes elnökké kinyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető csütörtökön a venezuelai-kolumbiai határhoz indult, ahová az Egyesült Államokból származó humanitárius segély érkezett. A politikus korábban bejelentette, hogy a szállítmány elosztása február 23-án kezdődik meg.

Nicolás Maduro elnök (a képen) ellenzi az amerikai szállítmány beengedését, és a Kolumbiával szomszédos területeket a biztonsági erők ellenőrzése alá vonta, a venezuelai-brazil határt pedig lezáratta.

Az Interfax hírügynökség a caracasi külügyminisztériumra hivatkozva pénteken azt jelentette, hogy Delcy Rodríguez venezuelai alelnök hamarosan Moszkvába látogathat. A konfliktusban Oroszország Madurót támogatja az Egyesült Államokkal és számos nyugati, valamint latin-amerikai országgal szemben - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.02.23 10:58

Putyin szereti Madurót, meg O1G-ét. szép kis társaság.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Anonymus33, 2019.02.23 10:50

@europeer: ki kinek hord segelyt az nagy ivben! 1967 oktonber 8-an is igy nyirtak ki a CIA emberei Fidel Castro tamogatasaval Ernesto Guevara, alias Che Guevarat Boliviaban! Nagyon jol tudja Putin mivel ismeri a valos törtenelmet, hogy mire keszül az USA. Egyszerüen eltetetni lab alol Nicolás Madurot es egy olyan majmot ültetni a helyere akit ök penzelnek, es ugy ugral ahogy az USA diktal. Ez törtent Lybiaban, Irakban, Ukrainaban is. A masik europeer, hogy nem a russkik inditaottak el a haborut Ukrainaban, hanem a megfizetette 10 Millios Klitschko testverek. A fegyvereket meg mindig szallitja USA az Ukrainai hadseregnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.02.22 16:19

Nemrég még az oroszok hordtak segélyt Ukrajnába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html