Ukrajnára az Európai Unió tagállamait sújtó orosz élelmiszer-embargóval azonos előírások lesznek érvényben. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök közölte, hogy éves szinten 600 millió dolláros veszteséget okoz majd országának az orosz importtilalom.

Bár Uljukajev főleg a szankciókat hozta fel a döntés indoklásául, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök már augusztusban közölte, hogy amennyiben hatályba lép az Ukrajna és az Európai Unió közti társulási megállapodás kereskedelmi része, az ukrán fél 2016-tól nem exportálhat élelmiszert Oroszországba.

Az ukrán miniszterelnök november elején megerősítette, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásnak a jövő év elején mindenképpen életbe kell lépnie Ukrajna és az Európai Unió (EU) között harmadik fél - nevezetesen Oroszország - kifogásaitól függetlenül.

Az EU tavaly júliusban léptetett életbe szankciókat Oroszország ellen. Korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia kivitelét Oroszországba.

Válaszul tavaly augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta azt az utasítást, amely megtiltja egyes mezőgazdasági termékek importját a szankciókat alkalmazó országokból.