Michael Fallon a londoni alsóházban, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: amikor három hete Bagdadban és Erbilben járt, az iraki és a koalíciós erők parancsnokai vázolták előtte a moszuli hadművelet terveit, amelynek sikeréhez "nagyon nagy reményeket fűztek".

Fallon szerint most már egyértelmű, hogy az Iszlám Állam vesztésre áll, a terrorszervezet az idén "megsemmisítő vereségeket" szenvedett, több kulcsfontosságú várost elvesztett, köztük Fallúdzsát, az első iraki várost, amelyet megszállt.
Fel kell ismerni azonban, hogy a moszuli csata az iraki biztonsági erők előtt álló eddigi legnagyobb kihívás, és a hadműveletnek komoly humanitárius következményei is lesznek. A hadművelet nem lesz gyors, és azzal kell számolni, hogy az Iszlám Állam keményen harcol majd Moszulért - fogalmazott a brit védelmi miniszter.

Fallon elmondta, hogy a brit királyi légierő (RAF) legutóbbi iraki bevetéseinek több mint a felét Moszulban és környékén hajtotta végre. A brit fegyveres erők "intenzív légi támogatást" nyújtanak a moszuli hadművelethez, és hírszerzési tevékenységgel is segítik a város felszabadítására indult haderőt - tette hozzá.
Fallon szerint az Iszlám Államra Moszulban mért vereség után a következő feladat az lesz, hogy a dzsihadista terrorszervezetet egész Irakból kiűzzék.

Londoni stratégiai elemzők is egyetértenek azzal, hogy az Iszlám Állam folyamatosan visszaszorul Irakban és Szíriában is. Az IHS Markit nevű gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni konfliktusfigyelő részlegének (IHS Conflict Monitor) minap ismertetett friss tanulmánya szerint az Iszlám Állam 2015-ben az általa Szíriában és Irakban meghódított térség 14 százalékáról szorult ki, és az idén eddig további 16 százaléknyi területet veszített.

A cég számításai szerint az Iszlám Állam területe a tavalyi egész évben 90 800 négyzetkilométerről 78 000 négyzetkilométerre zsugorodott, a 2016. október 3-ai állapot szerint pedig még kisebb, hozzávetőleg 65 500 négyzetkilométernyi térséget tartott ellenőrzése alatt a dzsihadista csoport Irakban és Szíriában.

Az IHS Conflict Monitor szakértői hangsúlyozták, hogy a terrorszervezet elvesztette közvetlen közúti összeköttetését a Törökországba vezető csempészútvonalakhoz is, és ez komoly mértékben korlátozza képességét arra, hogy külföldről új harcosokat toborozzon.