Működött a korrupciós vád

Súlyos árnyékot vet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökre, hogy azt követően is megtartotta BZ WBK bankban birtokolt jelentős részvénycsomagját, miután pénzügyminiszter lett. Kormányfőként kénytelen eladni a pakkot.
Barabás Júlia, 2017. december 19. kedd, 06:20
Fotó: Reuters

Mateusz Morawiecki miniszterelnök eladja a BZ WBK bankban birtokolt részvénycsomagját - adta hírül a Rzeczpospolita. A lengyel konzervatív lap szerint a kormányfő az ellenzék nyomására értékesíti értékpapírjait. Morawiecki a BZ WBK egyik vezetője volt, mielőtt a 2015. végi hatalomváltás nyomán a kormány tagja lett.

Az ügy rendkívül kínos, mivel pénzügyminiszterként, azaz a bankszektort érintő döntéseket előkészítő tárca vezetőjeként bankpapírokkal rendelkezett. Morawickinek csaknem 14 ezer BZ WBK-részvénye van. Eddig azzal az indokkal tartotta meg a csomagot, hogy tisztességes munkával érdemelte ki azt. Az osztalékot jótékonysági célokra ajánlotta fel, ami 2016-ban 144 ezer zloty (11 millió forint), egy évvel korábban 31 ezer zloty volt.

A miniszterelnöki megbízatást elfogadó parlamenti expozéja után azonnal azt kérdezték tőle a képviselők, mit akar tenni részvényeivel. Emlékeztették rá, hogy papírjainak értéke a 2015-ös választási kampányban zuhant, mivel a később kormányra került Jog és Igazságosság pártja (PiS) segítséget ígért a devizahiteleseknek.

Amikor azonban kiderült, hogy ezt a segítség nem túl nagy, a bankszektor fellélegzett és a részvények ára az egekbe szökött. Morawiecki akkor a kormány "gazdasági arca" volt, amely nem a frankhiteleseknek, hanem a bankoknak segített. Saját részvényeinek értéke 3,5 millióról 5,2 millió zlotyra nőtt. Ha most eladja ezeket, akkor körülbelül ötmillió zlotyra számíthat (375 millió forint).

A nyitókép forrása: Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.12.19 08:55

Na, eszembe jutott a kancsal MNB-elnök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html