Munkaügyi ellenőrzés home office-ban

Lengyelországban megszületett a munkaügyi ellenőrzés új fajtája: a revizorok immáron a home office-ban lévőkre is lecsaphatnak, mármint ha beengedik őket a távmunkás lakásába, mert arról az illető dönt, hogy kit enged be.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 12. szombat, 07:20
Fotó: Getty Images

Lengyelországban a munkaadók a náluk státuszban levőknek elrendelhetik az otthonról való munkavégzést a járvány végéig és még három hónapig utána - írta a pit.pl. Ez kiegészül azzal, hogy a munkafelügyelők elkezdik járni a háztartásokat, hogy ellenőrizzék a feltételeket, amelyekben a dolgozónak feladataikat végre kell hajtaniuk.

Már szeptember közepén elkezdik az ellenőrzést a dolgozók lakásaiban, ahol a távmunkát végzik. A felügyelők megkeresték a munkaadókat, hogy megszerezzék a távmunkában dolgozók névsorát és címét - mondta Piotr Walczak ügyvéd a Money.pl portálon. Először azokat a személyeket látogatják meg, akik jelentkeztek saját munkaadójuknál.

Az ügyvéd elmondta, hogy abban a kérdésben, kötelező-e a felügyelőket az otthonokba beengedni, a vélemények megoszlanak. Az biztos, hogy a munkaügyi körülmények jelenleg az országban különlegesek, emellett a munkavégző nyilatkozata adja az alapot. Ha ő nem akarja, akkor nem engedi be az otthonába a munkaügyi felügyelőt. Hivatkozni lehet a járvány elleni védekezésre is.

HOZZÁSZÓLÁSOK