Jövő héten folytatódnak a brexittárgyalások

Hasznos tárgyalásokat tartott a héten a brit kormány és az Európai Unió a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, de változatlanul számos olyan terület van, ahol nehéz az előrelépés, és több ilyen kérdésben továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek - közölte csütörtökön David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője.
Szász Péter, 2020. szeptember 10. csütörtök, 23:55
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A csütörtök este befejeződött nyolcadik tárgyalási forduló után Frost a Downing Street által kiadott - ezúttal szinte semmiféle konkrétumot nem tartalmazó - nyilatkozatában közölte: a megbeszéléseken minden kérdés napirendre került, köztük a legnehezebbek is.

A brit küldöttségvezető hangsúlyozta: London a tárgyalási folyamat elejétől következetesen tartja magát azokhoz az egyértelmű alapelvekhez, amelyek alapján lehetséges a megállapodás, és ezek az alapelvek nem változtak.

Frost szerint a tárgyalások a jövő héten Brüsszelben folytatódnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK