A pénzügyi szektor reformja kritikus a pénzügyi stabilitás biztosítása és a gazdasági fellendülés támogatása érdekében - hangsúlyozza az IMF legfrissebb, Olaszországról szóló éves jelentésében, amely szerint a nem teljesítő hitelek aránya 18 százalék körül stabilizálódhat. A Valutaalap arra is figyelmeztet, hogy a lakossági betétesek biztonságával kapcsolatos aggodalmakat megfelelően kell kezelni.

Az Olaszország és az Európai Bizottság között folyó tárgyalások a Banca Monte dei Paschi di Siena és más bankok feltőkésítésével kapcsolatban megrekedtek, miután nem sikerült egyezségre jutni arról, hogy a veszteségeket az adófizetőknek vagy a betéteseknek kellene-e állniuk - árulták el a Bloombergnek az ügyet mélyebben ismerő források.

Az olasz kormány elővigyázatossági feltőkésítést akar az uniós bankszanálási szabályokat betartva. Ezek megengedik a kormányoknak, hogy segítsenek pénzintézeteken, ha stresszteszten kibukik a tőkehiány - tették hozzá a források.

Irdatlan teher

Az olasz bankrendszert 360 milliárd eurós nem teljesítő hitelállomány terheli, ami miatt az Európai Központi Bank (ECB) is egyre nagyobb nyomást gyakorol a bankokra, hogy tisztítsák meg a mérlegeiket. Amíg ez nem történik meg, addig nem tud meglódulni a normális hitelezés.

Az IMF emellett a jelenleginél gyorsabban működő, bíróságon kívüli adósságátütemezési mechanizmusok beindítását, valamint a felügyelet megerősítését is kéri, illetve azoknál a bankoknál, amelyek még nem estek át átfogó vizsgálaton, az eszközminőség rendszerszintű, az ECB által elvégzett felülvizsgálatát is szorgalmazza.

Lassú növekedés

A Valutaalap szerint az olasz gazdaság fellendülése várhatóan elhúzódik. A GDP növekedése idén 1,1, jövőre 1,3 százalék lehet. A Valutaalap a kockázatok között említi a pénzpiaci volatilitást, a menekülthullámot és a globális kereskedelem lassulását. Az olasz gazdaság az IMF jelenlegi előrejelzése szerint csak 2020-ra érheti el a válság előtti (2007) szintjét, miközben az olaj jövedelmek a jelenleginél is messzebb kerülnek a náluk gyorsabban növő eurózóna-átlaghoz képest.

Reformálni kéne

Az államadósság megközelítette a GDP 133 százalékát, ez a Valutaalap szerint az az szint, ami már szűkíti a költségvetés mozgásterét a sokkokra adott válaszok idején. Az adósság a következő években csak fokozatosan csökken és a gazdaság továbbra is törékeny marad.

Az IMF ezért arra ösztönzi az olasz kormányt, hogy gyorsítsa fel a növekedést megalapozó reformokat, ezek között nagyobb prioritást az alacsonyabb és hatékonyabb költéseknek és az adózást kevésbé torzító intézkedéseknek kellene kapniuk. Utóbbiakra példaként az adóalap szélesítését és egy modernebb ingatlanadó bevezetését látnák szükségesnek a Valutaalap szakemberei.