Nagy a baj - régiós ország léphet ki az EU-ból

Miközben a varsói vezetés igyekszik tagadni, hogy ki akarná vezetni Lengyelországot az EU-ból, az ország volt amerikai nagykövete dátumot is adott erre: 2020-at. Szerinte a jelenleg unióbarát közvéleményt addigra megdolgozzák.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2017. március 14. kedd, 14:28
Fotó: Napi.hu

A varsói kormány igyekszik meggyőzni a választópolgárokat arról, hogy nem célja Lengyelország kivezetése az Európai Unióból, miután a múlt héten csúfosan elszigetelődött azzal a próbálkozásával, hogy megakadályozza Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökének - írta a Bloomberg. Nem örülnek annak sem, hogy a francai radikális jobboldal vezére, Marine Le Pen világossá tette: a lengyel és a budapesti kormányban lát potenciális szövetségest az EU lebontásához.

Rátettek egy lapáttal

A korábbi lengyel miniszterelnök elleni kampányra hétfőn rátettek egy lapáttal: a varsói ügyészség beidézte Tuskot tanúskodni egy állambiztonsági ügyben. Azt a kérdést vizsgálják, hogy a lengyel kémelhárítás és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat együttműködést kezdett-e Tusk engedélye nélkül a politikus miniszterelnöksége (2007-2014) idején.

Ugyanakkor Le Pen nem kívánt barátsága egy csapásra megváltoztatta a kormány kommunikációját. Witold Waszczykowski külügyminiszter visszautasított bármilyen együttműködést a francia nacionalista vezetővel. Beszéltem Le Pen kisasszonnyal januárban, és megállapítottam, hogy nem vagyunk közös nevezőn - fogalmazott.

Néhány nappal korábban azonban azt mondta, hogy a kormánynak drasztikusan csökkentenie kell a lengyelek EU-ba vetett bizalmát. A Tuskkal kapcsolatos szavazással kapcsolatban kijelentette, hogy Németország "megzsarolt" néhány kisebb országot, hogy a volt lengyel kormányfőt támogassák, és Lengyelországot "becsapták".

Nem is estünk pofára

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke - szakértők szerint az ország de facto vezetője - bebizonyította, hogy képes bármilyen vereséget győzelemként tálalni. Erősebb pozíciót szereztünk a hét végi események után az EU-ban csak sokan még nem értik ezt - jelentette ki.

Szükségét látta, hogy hozzátegye ehhez: nem akarják kivinni Lengyelországot az EU-ból, de nem is akarnak térden állva jelen lenni az államközösségben.

Nem hisznek nekik

Az ellenzék nem hisz a megváltozott kommunikációnak. A kormánypárt ellenszenvessé akarja tenni az EU-t a lengyelek szemében annak érdekében, hogy kivezesse az országot ebből a klubból - véli Slawomir Neumann, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform, a korábbi kormánypárt képviselője.

Határozottabban fogalmazott nála Ryszard Schnepf, Lengyelország volt amerikai nagykövete - derült ki a gazeta.pl tudósításából. Mivel a kormány fasírtba került az EU-val, semmi esélye nem lesz arra, hogy 2020, a jelenlegi uniós költségvetés lejárta után kedvező további finanszírozást kapjon az uniótól.

A következő évek az alkotmánybíróság és a média kormányzati befolyásolása miatt is Varsó és Brüsszel ellentétét hozzák majd, így az ország 2020-ra kikerülhet az EU-ból - véli a volt nagykövet, aki szerint a jelenlegi unióbarát közhangulatot addigra az erőteljes állami propagandával undorrá változtatják.

Már a piacok is

Megjelent az aggodalom a pénzpiacokon is. Lengyelország egyre erősebb elszigetelődése az unión belül növeli a zloty árfolyamával kapcsolatos kockázatokat - mondja a Piotr Matys, a Rabobank feltörekvő piaci valutákkal foglalkozó stratégája. A lengyel fizetőeszköz 0,1 százalékkal, 4,34 zloty/euróra gyengült a hétfői nyilatkozatzápor idején.

A lengyelek az uniós támogatások legnagyobb haszonélvezői. Az EU 2014-2020-as költségvetési időszakában több mint 100 milliárd eurót kapnak (ami azt jelenti, hogy átutalják nekik Magyarország egyévnyi GDP-jét). Jelenleg a lakosság 78 százaléka azt akarja, hogy az ország maradjon az EU tagja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2017.03.15 12:01

@George Lukacs:
Én meg megint azt mondom, hogy elmebeteg vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.03.15 11:46

@Winter: hát ebben tévedsz..már írtam, a grippeneket az orbán kormány vette...végig amcsi gépekről szólt a tárgyalás, aztán egy kormányülésen hirtelen (értds: egyik percről a másikra és főleg minden előzmény nélkül) orbán mindent megváltoztatott..azt tudni érdemes, hogy a hadiipari beszerzéseken keresztül zajlikk a világban a korrupció kb 40%-a, alig akad tiszta üzlet (ha egyáltalán)..és azt is, hogy a korrupciót a legnehezebb leleplezni (lásd: Mensdorff-Pouilly lobbigróf esete)...mindenestre vannak anyagok (pl. a CIA-től is), miszerint mind a fidesz mind az mszp 10-10 millió dollárt kapott ezért az üzletért..nem kell egyiket sem félteni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.15 10:16

Úgy látom, a mai ünnepnapon is fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a lelkileg túlfeszült krix-et ideje lenni tartósabb pihenésre utalni.

Nagyon ideje lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.03.15 10:10

@matura: mert ha kizárnának, az baj lenne? Fenét. Baj lenne - nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.03.15 09:44

Lengyelek, magyarok nem azzal fenyegetnek, hogy kilépnek azEU-ból, hanem az EU fenyegeti öket, hogy kizárják. Mintha gazella fenyegetné az oroszlánt, hogy leszámol vele.
Ideje lenne abbahagyni az ugató kutya politikát fogak nélkül. Kár lenne kiprovokálni, hogy helyünkre tegyenek, bár orbánra ráférne.
Brexit egész más, szigetország, ezer éve rabolja a világot, atommal, hadsereggel, koldusok ne mérjék hozzá magukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html