Nagy kockázatot vállalnak a britek

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint ha valóban felállnak a tárgyalóasztaltól a britek, a legkeményebb Brexit valósulhat meg.
Szász Péter, 2017. július 3. hétfő, 08:22
Fotó: AFP

Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásával kapcsolatban még mindig bizonytalanság van az Egyesült Királyságban - mondta Gálik Zoltán az M1-en az MTI szerint.

Az Európai Unióval való tárgyalások menetrendje már megvan, de sok idő már eltelt. Másfél év még a kevésnél is kevesebb idő arra, hogy végigvigyék a tárgyalásokat.

A szakértő szerint ha a britek valóban felállnak a tárgyalóasztaltól és "jegelik a tárgyalásokat", a legkeményebb Brexit forgatókönyve valósulhat meg, ami Nagy-Britannia teljes kiválását jelenti. Ez a brit gazdaságnak és az Európai Uniónak is nagyon rossz lenne - hangsúlyozta Gálik Zoltán, kifejtve: ez olyan helyzetet teremtene, amelyben vámok, bürokratikus akadályok nehezítenék a megmaradt kereskedelmet.

A Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lap írt arról, hogy a brit kormány akár felállni is kész a tárgyalóasztaltól az Európai Unióval folytatott kilépési tárgyalásokon, hogy megmutassa, milyen kemény tárgyalópartner.

A lap, amely forrását nem nevezte meg, úgy értesült, hogy a kormány egyik magas rangú tisztviselője még az előrehozott választás előtt tájékoztatta brit vállalati vezetőket arról, hogy az EU pénzügyi követelései miatt a kabinet akár a tárgyalások megszakítására is hajlandó még az év vége előtt.

A lépést a Downing Street elsősorban "hazai fogyasztásra" szánja, hogy megmutassa: keményen tárgyal az EU-val.

A lap úgy tudja: Theresa May miniszterelnök egyik közeli munkatársa tájékoztatta erről a cégvezetőket, de a választás utáni átalakításokat követően az illető már nem dolgozik a kormánynak. A Downing Street egyelőre hivatalosan nem kommentálta az értesülést. Névtelenséget kérő kormányzati források arról biztosították a lapot, hogy a tárgyalások megszakítása nem szerepel a kormány tervei között.

HOZZÁSZÓLÁSOK