Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Műholdfelvételek tanúsága és hivatalos forrásból származó információk szerint Észak-Korea arra készül, hogy nagy "fesztivállal" ünnepli meg hadseregének 70. születésnapját február 8-án - adata hírül a Business Insider. A sztálinista rezsim vezetői nem törődnek azzal, hogy ez éppen egy nappal van az előtt, hogy megnyitnák a dél-koreai Phjongcshangban a téli olimpiai játékokat.

A helyi NK News hírügynökség beszámolt arról, hogy már kiküldték az arra érdemesnek tartott tiszteknek és hozzátartózóiknak a meghívókat a katonai témájú eseményre. A közlemény szerint olyan ünnepséget tartanak, amelynek része lehet egy díszszemle az államalapító diktátorról elnevezett Kim Ir Szen téren.

Lesz egy kis erődemonstráció

Lehet, hogy nem hívják katonai parádénak, de nagyon valószínű, hogy lesz valami ilyesmi a programban - állítja Fjodor Tertickij Észak-Korea-szakértő. Ismerve a sztálinista rezsim kemény magjának lelki világát az elemző úgy gondolja, nem is merül fel bennük, hogy ezzel a demonstrációval barátságtalan lépést tesznek. Soha nem halasztották el a díszszemléiket, igaz, soha nem is kérte ezt tőlük senki.

Ugyanakkor a felvonulás méretétől és üzenetétől függően - azaz attól, hogy mennyire durva fegyvereket vonultatnak fel -, az esemény felerősítheti az év eleje óta enyhülő feszültséget a Koreai-félsziget két állama között. Dél-Korea az elmúlt hetekben komoly engedményeket tett az északi szomszédnak, például elhalasztotta az olimpia utánra hadserege szokásos közös hadgyakorlatát amerikai egységekkel.

A felek az elmúlt napokban már a részletekről tárgyaltak azzal kapcsolatban, hogyan jusson el és vegyen részt az olimpián az észak-koreai küldöttség. Ez nem lesz kis csapat: része lesz egy zenekar, egy pompomlánytánckar és egy komplett jéghokicsapat is. A két ország képviselői hírek szerint közös zászló alatt vonulhatnak be a nyitóünnepségre.

A nyitókép forrása: AFP