Nagy pofont visznek be az oroszok arcára

Elkészült a menetrend arról, hogy a balti országok áramhálózatát leválasztják az orosz-fehérorosz áramellátási rendszerről. A műveletben részt vesz az Európai Bizottság.
Barabás Júlia, 2019. június 25. kedd, 06:40
Fotó: Pixabay

A balti államok, Lengyelország és az Európai Bizottság megállapodtak arról, milyen menetrend szerint választják le Litvániát, Lettországot és Észtországot a posztszovjet áramellátási rendszertől - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. A köztársaságokat Lengyelország köti össze az új, nyugat felől érkező elektromos energiaforrással.

Az átállásnak, amelyről június közepén Brüsszelben állapodtak meg, legkésőbb 2025-ig kell befejeződnie. Az Európai Bizottság részt vesz az Oroszország és Fehéroroszország közötti tárgyalásokon is a BRELL-ről (Belorusz, Oroszország, Észtország, Lettország és Litvánia) való leválás ügyében.

Az ütemterv feltételezi, hogy 2020-ig befejezik a beruházási javaslatok elemzését és véglegesítik a Lengyelországba tartó tengeralatti kábelek lefektetésének finanszírozását. Ezt követően 2021-ben írják ki a tendert a beruházás végrehajtására. Az kábelfektetés a Balti-tenger fenekén 2023-ban kezdődik. A három köztársaságban 2021-ig kell biztosítani a rendszerek szinkronizálását. Ugyanebben az évben üzembe kell helyezni a litvániai Alytusiében az új transzformátorállomást.

Jelenleg Lengyelországot és Litvániát a LitPol Link energiahíd köti össze, de ennek kicsi a kapacitása ahhoz, hogy a biztonságos mennyiségű áramot szállítson a három balti országba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.06.25 12:00

Nem tudom miért ütik folyton a zoroszokat!
A zorosz fehér lakosság rohamosan csökken a muzik meg patkány módjára szaporodnak, ergo 2080-2100-ra többségben lesznek!
A nyugat kap majd egy kontinens méretű Irakot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A világ 2. legtöbb atombombájával!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ez kell a nyugatnak????????????????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2019.06.25 11:37

Nem csak az oroszok arcába megy majd a pofon, ha komolyan is gondolják.
Mert addig rendben is van, hogy kiépítenek egy tartalékhálózatot, mely elég áramot ad akkor is, ha az orosz-belorusz hálózat valamiért lekapcsolódik.

...de ha direktben lekapcsolják, akkor elég sokba fog fájni a lakosságnak és az iparnak a drágább nyugati áram. (+ az, hogy esetleg a bartelezhető termékeiknek is más piacot kell keresniük.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly, 2019.06.25 07:55

Záksón - mondja erre a művelt maláj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html