Oroszország kiutazási adó kivetését mérlegeli - írta a lengyel Rzecpospolita. Helyi sajtóinformációk szerint az ötlet, hogy mindenkit megadóztassanak, aki kiutazik Oroszországból, az ország turisztikai ágazatának vállalkozóitól származik.

Már az orosz parlament előtt van az a tervezet, amely az adótörvény módosításával bevezetné az új közterhet. Az ötletgazda az Avanti hazafias vállalkozók csoportja, amely azt akarja, hogy mind az oroszok, mind a külföldiek kicsengessék az 500 rubeles (2100 forint) külön adót, amikor kifelé átlépik a határt.

Indoklásuk szerint ebből a bevételből fedezhetnék az idegenforgalmi ágazat állami támogatását. A bírálók szerint kicsit elszámolták magukat, ugyanis ahhoz, hogy az adó kellő bevételt hozzon, évente 70 millió embernek kellene az országból kiutaznia, miközben az oroszok jelentős részének még útlevele sincs.

Az Avanti japán példára hivatkoznak, ahol hasonló adót vezetett be (személyenként 1000 yent kell kifizetniük a kiutazóknak). A nagy különbség azonban, hogy náluk csak a külföldieknek kell ezt fizetni, továbbá a két év alatti gyermekek, a diplomaták, és az átutazó turisták sem fizetnek. Oroszországban azonban mindenkire vonatkozna ez.