Az Amerikai Egyesült Államok két éve nem mutatott ilyen jó teljesítményt, mint most a harmadik negyedévben - derült ki a végleges GDP-számokból a mai napon, amik szerint évesített negyedéves alapon 4,1 százalékkal bővült a gazdaság a harmadik negyedévben.

A legújabb közlés szerint ezt a nem várt, de nagyon üdvözítő eredményt az átlagosnál magasabb fogyasztási szintnek és a jóval több üzleti beruházásnak köszönhetjük. Kiváltképp a szoftverekbe való beruházás alakult jól: a korábbi 1,7 százalékos bővülés helyett most 5,8 százalékot látunk.

A korábbi közlés még pusztán 3,6 százalékos évesített ütemet mutatott, amihez a fogyasztás 1,4 százalékos bővülése járult hozzá. De mára a felhasználási oldalt nézve ez utóbbi komponens 2,0 százalékra módosult.

A vállalatok készletfelhalmozása nem változott a korábbi szintjéhez képest, továbbra is 115,7 milliárd dollárt mutat a harmadik negyedévben. Ugyanakkor kereskedelem még jobban fest, mint korábban: az exportnövekedés 0,2 százalékponttal 3,9 százalékra módosult, míg az import 2,7-ről 2,4-re esett vissza.

A dollár nem mutatott érdemi reakciót az eredményekre, míg a határidős részvényindexek enyhén emelkedtek.