Nem tudták megvédeni az időseket, kudarc a szomszédban

Ausztriának sem sikerült, a koronavírus-járvány aránytalanul sok áldozatot követelt az idős- és ápolási otthonokban. Nem csak a látogatók hurcolták be a betegséget.
Lovas-Romváry András, 2021. január 26. kedd, 17:09
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Ausztriában a jelenlegi statisztikák szerint tegnapig összesen 7451 Covid-19-cel összefüggő halálesetet regisztráltak a járvány kitörése óta. Ezzel az Orbán Viktor miniszterelnök által Magyarország víruslaborjának tekintett ország ugyan sokkal jobban áll hazánknál, hiszen lakosságarányosan a Covid-19-es járvány eddig harmadával kevesebb életet követelt (832 haláleset volt egymillió főre vetítve, szemben a magyar 1256-al), azonban egy területen kudarcot vallottak, akárcsak sok más ország.

A szomszédos országban sem sikerül ugyanis kellőképpen megvédeni az időskorú lakosságot a járvány következményeitől, azok az idősotthonokban és ápolási otthonokban okozta a legtöbb halálesetet. A liberális NEOS párt parlamentben elhangzott kérdésére Rudolf Anschober, a konzervatív-zöld koalíciós kormány zöld-párti egészségügyi minisztere azt válaszolta, hogy az összes koronavírusos haláleset 43 százaléka az ilyen otthonokban lakók körében történt.

A legrosszabb képet Stájerország mutatja a szövetségi tartományok közül, itt az összes haláleset fele következett be az otthonokban ellátottak körében. Annak ellenére, hogy országszerte immár 3245 idősotthonban lakó hunyt el a járvány következtében, az eddig a fertőzést elkapó 405 ezer ember mindössze 4 százalékát tették ki az otthonok lakói, összesen 18 ezer főt.

Nem lehet 100 százalékos védelmet biztosítani az otthonokban, azok ugyanis a fertőzés szempontjából a társadalom részei és nem lehet ezeket az intézményeket üvegbúra alá helyezni - magyarázta az elkeserítő számokat Anschober az Ö1 rádió reggeli adásában.  A koronavírus miatti magas halálozási számokat az otthonokban annak tulajdonította, hogy folyamatos volt a látogatók és az otthonok dolgozói miatt ezeken a helyeken a forgalom. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pont emiatt kezdték meg elsőként ezekben az otthonokban az oltások beadását.

Másképp látja ugyanakkor a helyzetet Michaela Wlattnig, a stájer ápolásért felelős ombudsman (azaz ombudsfrau). A Kronen Zeitung című lapnak kifejtette, egyelőre semmilyen arra utaló bizonyíték nincsen, hogy a tartomány otthonaiba a látogatók hurcolták volna be a fertőzést, a legtöbb helyen ugyanis már a kezdetek óta nagyon szigorú korlátozásokat vezettek be erre vonatkozóan. Ugyanakkor szerinte számos panasz érkezett a megfelelő védőfelszerelések hiányáról, s az otthonok személyzete már a járvány kezdete óta teljesítőképessége határait feszegetve dolgozott.

Ráadásul a személyzet létszáma is csökkent arányosan, sokan voltak ugyanis betegszabadságon, karanténban, miközben a feladatok mennyisége nőtt a tesztelések és a szigorított eljárásrend miatt. Ez az ápolás minőségére is visszahatott, hiszen így kevesebb idő jutott az ellátottakra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2021.01.27 06:55

@Manoka14: Dunning-Kruger-hatásnak nevezett betegség.Ezzel nincs mit kezdeni
Nem képesek felismerni a saját hiányosságaikat.
Nem képesek felismerni a náluk magasabb szintűek tudását.
Nem képesek felmérni a saját inkompetenciájuk szintjét.
Viszont képesek arra, hogy ha fejlődnek az adott területen, akkor utólag felismerjék, hogy mennyire nem értettek hozzá korábban.
Teljesen ráillik, emellett nárcisztikus vonásai is vannak."Annak érdekében, hogy a betegek megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat."
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak viszont mindig tele vannak kételyekkel."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.01.27 06:42

"Ezzel az Orbán Viktor miniszterelnök által Magyarország víruslaborjának tekintett ország ugyan sokkal jobban áll hazánknál, hiszen lakosságarányosan a Covid-19-es járvány eddig harmadával kevesebb életet követelt (832 haláleset volt egymillió főre vetítve, szemben a magyar 1256-al),"
Soha nem fogjuk megtudni, hogy ténylegesen hányan haltak meg Covid következtében. Ezek statisztikák, minden állam úgy manipulál vele, ahogy akar.Magyarországon , ha elgázol egy autó és kórházban belehalsz a sérülésekbe, és amellett tünetmentesen covidos voltál, akkor a halálozási ok :covid fertőzés.
Németországban az első hullámban csak azokat tekintették covid áldozatnak, akiknek semmilyen más kísérő betegségük nem volt, ezért is volt akkora eltérés a covidban elhunytak számában Olaszországot és Németországot összehasonlítva. Azért ezt a két országot hasonlítottam össze, mert ezekről van hiteles információm.
Lengyelországban jelenleg is két számot mondanak, egyik az összes covid áldozat ( kisérő betegségekkel együtt) másik szám csak kifejezetten covidban elhunyt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.26 18:56

A kormány szerezze be a szputynik light oltást az időseknek!
Tuti nem vált ki heves immunreakciót tehát nem halnak bele mind a norvég idősek de ad bizonyos fokú védelmet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Manoka14, 2021.01.26 18:13

@tretyakov: Én a noha-borra tippelnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2021.01.26 18:10

A cikk címe a covid járvány kulcsmondata ill. én pontosítanék : a rizikó-csoportokat nem sikerült megvédeni, az összes többi ténykedés teljes mértékben felesleges volt és mindazon áldozat, amit el kellet viselnünk elviselhetetlen.
A korábban kommentelö Jézus-imitátorról annyit, hogy nem tudom eldönteni: alkohol,drog vagy a noha-bor hatása érezhetö, de nála még egy szisztematikusan gondolkodó elmebeteg is briliánsabban fogalmaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html