Az IMF márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg.

Az IMF-közlemény szerint "a legtöbb kérdésben egyetértés alakult ki", a kormánynak azonban "még több időre van szüksége arra, hogy kialakítsa a jövő évre vonatkozó elképzeléseit néhány területen, ezért a tárgyalások folytatódnak a következő hetekben".

A Nemzetközi Valutaalap álláspontja szerint a "mély recesszió után fokozatos stabilizáció tapasztalható makrogazdasági szinten. A hrivnya árfolyama összességében stabil, a hrivnyában történő megtakarítások nőnek, és lassul az infláció."

Augusztus végére az ország arany- és devizatartaléka 12,6 milliárd dollárra nőtt az egy hónappal korábbi 10,3 milliárd dollárról.

A szombati közlemény szerint "a vártnál nagyobb első hathavi gazdasági zsugorodás miatt az IMF arra kényszerült, hogy felülvizsgálja a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzést és a várható visszaesést 9 százalékról 11 százalékra változtatta". Az IMF szerint jövőre akár 2 százalékkal is nőhet majd az ukrán hazai össztermék (GDP).

Korábbi információk szerint Kijev azzal számolt, hogy a hitelmegállapodás végrehajtásának szeptember 22-én kezdődött és október 2-ig tartott harmadik felülvizsgálata során sikerül megállapodni az újabb hitelrészlet megadásáról, és ezzel az ország arany- és devizatartaléka 15 milliárd dollárra nőhet. Az ukrán jegybank azzal számol, hogy a tartalékszint az év végére eléri a 18 milliárd dollárt.

Az idei év elején 7 milliárd dollár körüli, a múlt év elején csaknem 20 milliárd dollár volt a jegybanki devizatartalék.

Az ország devizatartaléka 2003 és 2014 között átlagosan 22,572 milliárd dollárt tett ki. A devizatartalék 2011 áprilisában volt legnagyobb, akkor elérte a 38,351 milliárd dollárt, a legkisebb pedig 2003 januárjában, amikor 4,629 milliárd dollár volt.