Az EBESZ-misszió szerint az elnökválasztás "túlzottan ellenőrzött jogi és politikai környezetben zajlott, és azt a bírálatok rendszeres elnyomása kísérte".

Az alapvető szabadságjogok - a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságának - korlátozása egyúttal "korlátozta a politikai együttműködés terét és a konkurencia elégtelen szintjét eredményezte".

A dokumentumban kifogásolták, hogy a jelöltek közül a hivatalban lévő elnöknek jutott a legtöbb televíziós műsoridő. Noha az államfő nem vett rész az elnökjelölti vitákban és a kampányolásban, a hivatalos tevékenységéről szóló terjedelmes jelentések "domináns jelenlétet" biztosítottak számára a médiában.

A jelentés szerzői megjegyezték, hogy Oroszországban továbbra is a televíziók, főleg az állami alapítású, tulajdonú és támogatottságú csatornák jelentik a politikai tájékozódás fő forrását. A korlátozó jogszabályok szerintük aláássák a média szabadságát, és öncenzúrát eredményeznek.

A megfigyelők több olyan, a szavazókra történő nyomásgyakorlást is magában foglaló intézkedést észleltek, amelyek célja a választási részvétel növelése volt.

"Ennek a választásnak a politikai környezetét a civil társadalomra való folytatódó nyomásgyakorlás, a média túlnyomó részében a kritikus tudósítások hiánya és a részvétel növelésére irányuló összehangolt erőfeszítések határozták meg" - áll a dokumentumban.

A jelentés szerint a panaszok feldolgozása a választás idején nem volt eléggé átlátható. A Központi Választási Bizottság a hozzá beérkezett jelzések közül 420-at minősített panasznak, de ezekből csak kettőt vizsgált ki és hozott nyilvánosságra. Az orosz testület az ODIHR-t arról tájékoztatta, hogy a többi panasz nem tartozik hatásköréhez, mert alapvetően az adminisztratív eszközök helytelen alkalmazására vonatkoztak. Ezekben az esetekben a bizottság a panaszokat más állami szervekhez irányította át.

Az EBESZ-koordinátor rámutatott, hogy a választási bizottság 17 aspiráns bejegyzését annak ellenére is elutasította, hogy a 2012-es választás óta csökkentették az elnökjelöltté minősítéshez szükséges támogató aláírások számát. Az elutasítottak közül hatan eredménytelenül fellebbeztek. Link szerint az ilyen korlátozások ellentétesek a nemzetközi normákkal, és korlátozzák a konkurenciát is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bejegyzett jelöltek is kijelentették: biztosak a hivatalban lévő jelölt győzelmében, mert "a választáson nincs konkurencia".

Jan Petersen, az ODIHR-misszió vezetője közölte, hogy a végleges jelentést mintegy két hónap múlva teszik közzé.