Vegyesen alakult a német november

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, és másfél éve a legnagyobb növekedést érte el a német ipari termelés az előző havihoz képest. A külkereskedelmi többlet viszont a vártnál jobban csökkent.
Rácz Gergő, 2020. január 9. csütörtök, 09:24
Fotó: Getty Images

Novemberben a Destatis előzetes adatai szerint 1,1 százalékkal nőtt ár, naptári és szezonális kiigazítással az ipari termelés az előző havihoz képest Németországban - írja az MTI.

A novemberi 1,1 százalék az ipari termelés másfél éve legnagyobb havi növekedése Németországban.

Az egy évvel korábbihoz képest ár és naptári kiigazítással 2,6 százalékkal csökkent az ipari termelés. A piac az októberi 1,0 százalékos havi csökkenés után 0,7 százalékos növekedést várt novemberre.

Az októberi ipari termelési adatokat a Destatis felülvizsgálta és módosította. Októberben a korábban jelzett 1,7 százalék helyett 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző havihoz képest. Az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,6 százalék volt a csökkenés.

A külkereskedelmi többlet a várakozásokhoz képest nagyobb mértékben csökkent novemberben.

Novemberben az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 2,3 százalékkal csökkent 112,9 milliárd euróra Németország áruexportja. A 2018 novemberitől 2,9 százalékkal maradt el a tavaly novemberi német export.

A novemberi német áruimport 94,6 milliárd eurót tett ki, 0,5 százalékkal csökkent naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest és 1,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Novemberben szezonális és naptári kiigazítással valamint nominálisan egyaránt 18,3 milliárd eurós áruforgalmi külkereskedelmi többlete alakult ki Németországnak. Októberben 20,4 milliárd euró, 2018 novemberében pedig 20,2 milliárd euró volt a többlet.

Elemzők a többlet csökkenését várták novemberre, de a ténylegesnél jóval kisebb mértékűt, 20,0 milliárd eurót. Az export is jóval nagyobb mértékben, 2,3 százalékkal esett vissza a várt 0,5 százalékos csökkenés után.

Októberben 1,5 százalékkal nőtt a német export az előző havihoz képest. Az import esetében pedig a piac a tényleges 0,5 százalékos csökkenés helyett 0,2 százalékos növekedést várt novemberre az októberihez képest, amikor 0,5 százalék volt a havi növekedés.

A német folyó fizetési mérleg többlete 24,9 milliárd euróra nőtt novemberben az októberi 22,9 milliárd euróról. Egy évvel korábban, 2018 novemberében 23,6 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg többlete. A piac csökkenést, 16,9 milliárd eurós folyó fizetési mérlegtöbbletet várt novemberre.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK