Egy egész országban megszüntetnék a készpénzt

Nigéria néhány hónapon belül gyakorlatilag megszüntetné a készpénzhasználatot, ennek érdekében a jegybank újabb díjakat vezet be a már amúgy is költségekkel járó pénzfelvételre. A nagyvárosokból induló program hamarosan az afrikai ország egészére kiterjed.
Rácz Gergő, 2019. szeptember 18. szerda, 12:30
Fotó: AFP

Tovább emeli Nigéria a készpénzhasználat költségét, a jegybank a Premium Times helyi lap beszámolója szerint újabb díjtételeket vezet be, amivel a digitális fizetések felé terelné az ország lakosságát és vállalatait.

A mostani egy 2012-ben indult program újabb fázisa. Ennek részeként magánszemélyeknek 500 ezer naira, nagyjából 415 ezer forint feletti készpénzfelvételre eddig 3 százalékot, míg a vállalatok 5 millió naira felett 5 százalékos díjat fizettek. Ezek a tételek emelkednek most tovább a jegybank döntése értelmében.

A készpénz száműzésére indított kezdeményezés több fázisban, először a városokban lépett hatályba, majd kiterjed az egész országra. A terv szerint jövő márciusra az ország lényegében készpénzmentessé válna, amitől a hatóságok többek között egy olcsóbban működő fizetési rendszert és nagyobb gazdasági átláthatóságot várnak.

Jelenleg az elektronikus fizetések elterjedtsége alapján Kanada a világ leginkább készpénzmentes gazdasága, amit Svédország és az Egyesült Királyság követ. Nigéria célja bekerülni a top 20-ba 2020-ra.

HOZZÁSZÓLÁSOK