Nőtt a foglalkoztatás az USA-ban

Az előző havinál és a várakozásoknál is nagyobb mértékben nőtt júniusban a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban - közölte szerdán az amerikai Automatic Data Processing (ADP) statisztikai intézet.
MTI, 2014. július 2. szerda, 14:48
Fotó: Reuters

Májusról júniusra a nem mezőgazdasági ágazatokban a magánszektorban foglalkoztatottak száma szezonális kiigazítással 281 ezerrel nőtt az Egyesült Államokban. Májusban 179 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, júniusra pedig 200 ezres növekedést vártak az elemzők.

Az építőiparban 36 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban, több mint duplájával az előző havi növekedésnek. A feldolgozóiparban 12 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az előző havinál egy kissé nagyobb mértékben. A szolgáltató szektorban 230 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a májusi 148 ezer után.

"A júniusi foglalkoztatási adat nagyon jól jött a gazdaságnak" - mondta Carlos Rodriguez, az ADP elnök-vezérigazgatója. "Különösen az építőiparban bíztató az elért növekedés, mivel az összes foglalkoztatottak száma 2006 februárja óta nem volt ilyen magas" - mutatott rá.

"A foglalkoztatási helyzet folyamatosan javult, a növekedés minden gazdasági ágazatot és vállalatot felölelő széles alapokra támaszkodik. A munkaerő piaci adatok alapján a gazdaság töretlenül nő és egyre nagyobb lendületre tesz szert" - mondta Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője.

HOZZÁSZÓLÁSOK