A júliusban hivatalba lépett Theresa May miniszterelnök vezette toryk 14 százalékkal előzik meg a Munkáspártot. Az előbbit a szavazók 42, az utóbbit 28 százaléka támogatja - derült ki a The Times című lap megrendelésére augusztus 1-jén és 2-án csaknem 1800 ember megkérdezésével készült kutatás eredményeiből.

Ez a legnagyobb különbség, amelyet 2009 vége - Gordon Brown munkáspárti kormányfő miniszterelnökségének utolsó hónapjai óta - a két párt között mértek.

A 2010 és 2015 között a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták nyolc százalékon állnak, vagyis nem tudták növelni támogatottságukat. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP) 12 százalék támogatja.

A Theresa May vezette Konzervatív Párt jelentős előnnyel vezet, de a népszerűség ilyen mértékű növekedése megszokott dolog azokban az esetekben, amikor két választás között kormányfőváltás történik - értékelte az felmérés eredményeit a YouGov kutatási igazgatója. Anthony Wells ugyanakkor egy ennek a népszerűségnek a kihasználásán alapuló előre hozott választás lehetőségével kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a múltban ezek a kedvező időszakok legfeljebb két hónapig tartottak. A kormány jelenleg nem is tervez előre hozott választást.

A közvélemény-kutatási eredmény egyébiránt nem támasztotta alá, hogy a szavazók megbánták a brit európai uniós tagságról tartott népszavazáson hozott döntésüket. Arra a kérdésre, hogy helyesnek találják-e az ország távozását az EU-ból, a válaszadók 46 százaléka válaszolta azt, hogy ez volt a helyes döntés, 42 százalék mondta azt, hogy nem.

A Brexit 29 százalék szerint lesz kedvező hatással a gazdaságra. A referendum előtt 23 százalék vélekedett így. A népszavazás előtti 16-ról 20 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint a kilépés révén az Egyesült Királyság növelni fogja befolyását a világban. A referendum óta 35 százalékról 30-ra csökkent viszont azoké, akik úgy vélik, hogy a Brexit kedvező hatással lesz az állami egészségügyi ellátó szolgálatra (NHS), mint ahogy azoké is - 53 százalékról 47-re -, akik szerint az EU-ból való kilépéssel kisebb lesz a bevándorlás mértéke.