Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soha nem látott méreteket öltött az idős lakosság aránya az öreg kontinensen - derült ki az Eurostat adataiból. Az EU statisztikai hivatala frissen publikált felmérésében a fentieken túl arra kereste a választ, hogy a dolgozó korú lakosságra hány 65 év feletti jut.

Ez az arány 2017-ben 29,9 százalék volt. Másképp mondva mindez azt jelenti, hogy nagyjából három dolgozóra jut egy nyugdíjas korú személy. A rossz hír, hogy a demográfiai folyamat régóta tart, 1997-ben például még inkább 5:1 volt az arány, de 10 éve is 4:1.

Természetesen nem mindenhol egységes a helyzet, a részletes adatokat böngészve jelentős különbségeket láthatunk a tagállamok között. Olaszországban ez az arány például elérte a 34,8 százalékot, de Görögországban (33,6 százalék) és Finnországban (33,2 százalék) is egyharmad feletti eredményt mértek.

Ehhez képest a luxemburgi 20,5 százalék kifejezetten alacsonynak tűnik, ahogy az ír (20,7 százalék) és a szlovák (21,5 százalék) is. Magyarország a maga 27,9 százalékával az uniós átlag alatti eredményt hozott, amivel Ausztria és Málta közé ékeltük be magunkat. (Nyugdíjasoknak segít a rendőrség - Ön is jól járhat.)

Érdekesség, hogy az Eurostat nemcsak uniós tagállamok eredményeit mérte, így derülhetett ki, hogy Törökországban 12,3 százalékos, míg Azerbajdzsánban egészen elképesztő 8,9 százalékos arányt mértek.

A kutatásból kiderül az is, hogy az egész EU-ban egyetlen olyan állam van (Luxemburg 21,2 százalékról 20,5 százalékra), ahol az elmúlt 20 évben csökkent ez az arányszám, mindenhol máshol jelentős növekedést mértek. Ezzel szemben a legnagyobb növekedést a finneknél mérték (11,5 százalék), de nem sokkal van elmaradva Málta (10,7 százalék), Szlovénia (10,1 százalék) sem.

Ezzel szemben például Írországban (3,3 százalék), az Egyesült Királyságban (3,7 százalék) és Belgiumban (3,9 százalék) csak mérsékelt növekedést mértek.