Nyugati politikusok egyre többször mondják, hogy a Szíriában és az utóbbi hetekben Irakban aktív ISIS terrorszervezet, fenyegetés a Nyugatra. A becslések szerint 11 ezer fős szélsőséges hadseregben többszáz nyugat-európai állampolgár szolgál.

David Petraeus amerikai tábornok, aki egykori az Irakban állomásozó szövetséges erőket vezette, azt mondta: fel kell lépni az ISIS ellen, ha az veszélyt jelent a Nyugatra. Petraeus a Telegraph című lapnak elmondta: támogatja, hogy korlátozott számú légicsapást hajtsanak végre az ISIS vezetői ellen.

A tábornok megjegyzéseivel párhuzamosan Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a különleges egységekhez tartozó katonai tanácsadók 300 fős csoportját küldi Irakba, hogy segítsenek az ISIS elleni harcban.

Obama a tőle megszokott óvatossággal hozzátette még: Washington kész légicsapásokat indítani, ha a jövőbeli hírszerzési adatok alapján azokra szükség lesz.

Csütörtökön az ISIS -erői lerohanták és elfoglalták Szaddam Husszein vegyi-fegyver telephelyét a központi fekvésű al-Muthanná-ban.

Petraeus tábornok elmondta: "ha az ISIS-t terrorszervezetnek tartjuk, amely a közel-keleten kívül is le tud csapni, akkor az indokot adna arra, hogy támadást indítsunk vezetői ellen. Az ISIS nemcsak Irak egysége, hanem Nagy-Britannia és más országok számára is fenyegetést jelent - tette hozzá a tábornok.

A nyugállományú katonai vezető mostani londoni útján arról beszélt, hogy az ISIS több, mint egy terrorcsoport, kezd terrorista hadsereggé válni.

Petraeusnak különösen kellemetlen ami most Irakban történik. Ő volt az, aki a megszállás utolsó éveiben kitalálta a hirtelen csapatlétszám-növelés, a surge taktikáját.

Ez drasztikusan visszavetette a terrorcselekmények számát és lökést adott az iraki gazdaságnak.

Közben Barack Obama elnök azt mondta: 300 katonai tanácsadót küld az iraki hadsereg kiképzésére. Az amerikaiak közös hadműveleti központokat is létrehoztak az irakiakkal. Obama ugyanakkor figyelmeztetett: csak akkor lesz hajlandó precíziós légicsapásokat indítani, ha ennek szükségességéről megbizonyosodott.