Obama 400 tanácsaadót küld Irakba

Az Egyesült Államoknak célzott katonai csapásokat kell mérnie az Irakban megerősödött "terrorhadseregre" ha az a Nyugatot veszélyezteti - mondta David Petraeus amerikai tábornok, aki egykor az Irakba vezényelt koalíciós erők főparancsnoka volt. Barack Obama elnök pedig közölte: többszáz katonai tanácsadót küld Irakba.
Inforádió, 2014. június 20. péntek, 10:41
Fotó: Reuters

Nyugati politikusok egyre többször mondják, hogy a Szíriában és az utóbbi hetekben Irakban aktív ISIS terrorszervezet, fenyegetés a Nyugatra. A becslések szerint 11 ezer fős szélsőséges hadseregben többszáz nyugat-európai állampolgár szolgál.

David Petraeus amerikai tábornok, aki egykori az Irakban állomásozó szövetséges erőket vezette, azt mondta: fel kell lépni az ISIS ellen, ha az veszélyt jelent a Nyugatra. Petraeus a Telegraph című lapnak elmondta: támogatja, hogy korlátozott számú légicsapást hajtsanak végre az ISIS vezetői ellen.

A tábornok megjegyzéseivel párhuzamosan Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a különleges egységekhez tartozó katonai tanácsadók 300 fős csoportját küldi Irakba, hogy segítsenek az ISIS elleni harcban.

Obama a tőle megszokott óvatossággal hozzátette még: Washington kész légicsapásokat indítani, ha a jövőbeli hírszerzési adatok alapján azokra szükség lesz.

Csütörtökön az ISIS -erői lerohanták és elfoglalták Szaddam Husszein vegyi-fegyver telephelyét a központi fekvésű al-Muthanná-ban.

Petraeus tábornok elmondta: "ha az ISIS-t terrorszervezetnek tartjuk, amely a közel-keleten kívül is le tud csapni, akkor az indokot adna arra, hogy támadást indítsunk vezetői ellen. Az ISIS nemcsak Irak egysége, hanem Nagy-Britannia és más országok számára is fenyegetést jelent - tette hozzá a tábornok.

A nyugállományú katonai vezető mostani londoni útján arról beszélt, hogy az ISIS több, mint egy terrorcsoport, kezd terrorista hadsereggé válni.

Petraeusnak különösen kellemetlen ami most Irakban történik. Ő volt az, aki a megszállás utolsó éveiben kitalálta a hirtelen csapatlétszám-növelés, a surge taktikáját.

Ez drasztikusan visszavetette a terrorcselekmények számát és lökést adott az iraki gazdaságnak.

Közben Barack Obama elnök azt mondta: 300 katonai tanácsadót küld az iraki hadsereg kiképzésére. Az amerikaiak közös hadműveleti központokat is létrehoztak az irakiakkal. Obama ugyanakkor figyelmeztetett: csak akkor lesz hajlandó precíziós légicsapásokat indítani, ha ennek szükségességéről megbizonyosodott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2014.06.20 12:04

Nem mintha problémám lenne vele, de sok "tanácsra" lehet szükségük, ha ennyi "tanácsadó" kell :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.06.20 11:33

Most akkor mennyi is az annyi? 300, 400 vagy esetleg hatszáz? =))
cím: "Obama 400 tanácsaadót küld Irakba"
egyik mondatban: "A tábornok megjegyzéseivel párhuzamosan Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a különleges egységekhez tartozó katonai tanácsadók 300 fős csoportját küldi Irakba, hogy segítsenek az ISIS elleni harcban."
másikban: "Közben Barack Obama elnök azt mondta: 300 katonai tanácsadót küld az iraki hadsereg kiképzésére."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html