Az Európai Unió felkészült egy, a biztonsági együttműködést is érintő, példátlanul szoros partnerség kialakítására az Egyesült Királysággal, ugyanakkor a földrajzi jelzések és több más kérdés rendezése még elintézésre vár - közölte Michel Barnier pénteken Brüsszelben Dominic Raab brit brexit-ügyi miniszterrel folytatott egynapos tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón az MTI híre szerint.

Az idő szűkös, de lehetséges, hogy már októberben, az uniós tagországok vezetőinek őszi csúcstalálkozóját megelőzően megállapodás születhet Nagy-Britannia uniós kiválásáról - mondta Barnier. A hat órás megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a kiválás feltételeinek rögzítése nem várhat.

A cél október, de ha esetleg még több időre lenne szükség, akkor a végső megállapodás rugalmasan legkésőbb novemberben tető alá hozható lesz - tette hozzá Barnier.

Dominic Raab a sajtótájékoztatón kijelentette, sosem volt ilyen optimista a tárgyalások menetét és a kiválási megállapodás létrejöttét illetően. Mint mondta, addig azonban sok nyitott kérdést kell áttekinteni és mindkét fél számára elfogadható formában rögzíteni. Ezek között kiemelte az unió országaiban dolgozó brit állampolgárok és a szigetországban dolgozó uniós állampolgárok jogainak védelmének kérdését.

Európa biztonsága Nagy-Britannia biztonságát is jelenti, ezért ennek különös hangsúllyal kell szerepelnie a megállapodásban - húzta alá a brit miniszter.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.