Az új kitermelési technológiának köszönhetően felpörgő termelés és a stagnáló felhasználás eredőjeként az USA olaj- és olajtermék-importja napi hatmillió hordóra csökken 2014-ben, ami 1987 óta a legalacsonyabb szint és fele a 2004-2007-es napi 12 milliós bevitelnek - idézi a Financial Times az amerikai Energy Information Administration (EIA) becslését. Az olajlobbi - amely az elmúlt években igyekezett elérni, hogy az Obama-adminisztráció ne szabjon túl szigorú környezetvédelmi követelményeket az úgynevezett hidraulikus rétegrepesztés technológiájának alkalmazásával kapcsolatban - természetesen tapsolva ünnepli a hírt.

Nem mulasztják el hangsúlyozni, hogy ezzel csökken az ország kitettsége az olajárak ingadozásának és az ágazat szép számmal teremt munkahelyeket. Az EIA úgy véli, hogy az új helyzetnek a világ többi fogyasztója is haszonélvezője lesz, mivel az amerikai import csökkenésének köszönhetően a londoni Brent kőolaj ára a tavalyi átlag 112 dollár/hordóról 2014-ben 99 dollárra csökkenhet, az észak-amerikai WTI szabványú olaj ára pedig 94 dolláról 91 dollár/hordóra mérséklődhet.

A kevesebb is sok

A prognózis készítésénél azzal számoltak, hogy a 2008-as napi ötmillió hordós amerikai termelés, amely tavaly 6,43 millióra ment fel, jövőre nyolcmillióra nő. Eközben a 2007-ben regisztrált 20,7 millió hordós napi felhasználás, amely 2012-ben 18,7 millióra csökkent csak elenyésző mértékben emelkedik a következő években, és 2014-ben még mindig kevesebb lesz, mint 2011-ben volt.

Mindez az EIA szerint nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok érdektelenné válna a világ olajügyei iránt. Ez még akkor sem következne be, ha nullára csökkenne olajimportja. Jellemző, hogy 2014-ben még mindig annyi olajat fog az ország külföldről beszerezni, mint amennyit az amerikai gazdaságnak súlyos károkat okozó 1973-74-es olajválság idején. Az USA az új helyzetben is érdekelt marad a közel-keleti olajkitermelés szintjének fenntartásában.