Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány az elmúlt időszakban többször is megvédte Törökországot, amely hadjáratot indított Szíriában az amerikai és nyugati koalíciós szövetséges kurd erők ellen. A török narratíva szerint egy biztonsági zónát hoznának létre a közel-keleti országban, ahol így lehetőséget teremtenének több millió szír menekült visszatelepeítésére. Eközben az EU és több szakértő is azzal érvelt, hogy ez egy új menekülthullámot indíthat el Európa felé, a migráció kérdésére kényes Magyarország először egy közös uniós, a török lépést elítélő nyilatkozatot vétózott meg - és később fogadott el - valamint Szijjártó Péter külügyér egy balkáni fórumon támogatta a török lépést.

Erdogan elnök és az ankaria kormány az EU-s, NATO-s jelzésekre, valamint az Egyesült Államok jelzéseire és felszólításaira is azt mondta: nem állítja le az offenzívát a kurdok uralta területen. Azzal fenyegetőzve, hogy a befogadott menekülteket Törökország eddig visszatartotta Európától, de ezzel kész felhagyni.

A magyar kormány reagált is Erdogan tántoríthatatlanságára: a magyar miniszterelnök a kormányfő sajtófőnöke a visegrádi országok EU-csúcs előtti brüsszeli egyeztetését követően, csütörtökön azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ebben az esetben - ahogy legutóbb is tették - küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira - derül ki az MTI beszámolójából, amelyet Havasi Bertalan kommunikációs államtitkár tájékoztatott.

Orbán Viktor a V4-országok kormányfőivel egyetértett abban: valós a veszélye, hogy újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, amennyiben nem sikerül Szíriában biztonságos zónát létesíteni a visszatérő menekültek számára.

Viszont nem sokkal a magyar bejelentés után csütörtök este Törökországból olyan hírek érkeztek, hogy mégis leáll a török offenzíva.

Az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött - jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában, miután Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett az MTI szerint.

Pence szerint Törökország beleegyezett egy ötnapos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye a szíriai kurd csapatok visszavonását a szíriai-török határról.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést. Azt írta, "nagyszerű hírek érkeztek Törökországból".

"Köszönöm, Erdogan! Életek millióit sikerült megmenteni!" - fűzte hozzá az amerikai elnök.

Erdogan a nap folyamán a Pence vezette amerikai küldöttséggel tárgyalt. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában.

Egy névtelenséget kérő török tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: "Törökországnak pontosan azt sikerült elérnie, amit akart a találkozón."