FT: Orbánt nem győzték le

Lehet, hogy az Európai Parlament szerdai szavazásával - amelyben kezdeményezte az uniós eljárás elindítását a magyar kormány ellen a demokrácia rendszerszintű leépítése miatt – sarokba állította Orbán Viktor miniszterelnököt, ám téved, aki az hiszi, hogy ezzel le is győzték.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 13. csütörtök, 11:17
Fotó: AFP

Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének igen rossz napja volt szerdán - vagy mégsem? Ezzel a kérdéssel indítja az Európai Parlament (EP) szavazását értékelő cikkét a Financial Times (FT). A parlament kétharmados többséggel úgy döntött, hogy elindítja Magyarország ellen az EU alapszerződésének 7. cikkelye szerinti eljárást a demokrácia és a jog uralmának szisztematikus leépítése miatt. A procedúra végén elvehetik az ország szavazási jogát az uniós testületekben.

Ha csak a formalitásokat nézzük, akkor a magyar kormányfőt megszégyenítették az EP képviselői, köztük az Európai Néppárt (EPP) - a Fideszt is magában foglaló pártcsalád - több mint száz képviselője, amikor 448-197 arányban megszavazták 7. cikkely élesítését megelőző folyamat elindítását. A budapesti vezetés és Orbán Viktor hazai szövetségeseinek ellenoffenzívája, miszerint a szavazás érvénytelen, mert a 48 tartózkodást nem számolták be a javaslatot elutasító "nem" szavazatok közé, nem sokat szépít a miniszterelnök helyzetén.

Mi sérült igazán?

Ugyanakkor az FT szerkesztőinek értékelése szerint inkább Orbán Viktor büszkeségén esett sérelem, mint hogy a pozíciója gyengült volna. Nem arra alapozzák ezt, hogy várhatóan nem követik tényleges EU-s szankciók az eljárást. Senki sem számol azzal, hogy elvehetik Magyarország szavazási jogát, mert nem lesz meg az ehhez szükséges egyhangú döntés az Európai Tanácsban - a lengyel kormány máris jelezte, hogy ez ellen szavazna.

Ez a veszély tehát távoli, már csak azért is mert erős gyomorral kellene rendelkezniük a tagállamok állam- és kormányfőinek, hogy egyiküket - és vele az illető vezető országát - kirekesszék az európai államok közösségéből - vélik az FT szerkesztői. És ugyanez a helyzet a Fidesz kizárásával az EPP-ből.

Ha Orbán Viktor politikai ellenfelei meg is próbálkoznának ezzel, a folyamat hosszú, legalább hét különböző pártnak öt különböző országból kellene kezdeményeznie és rá kellene bólintania a pártcsalád vezetőségének is. Emellett egy dolog, hogy sokan a Fidesz politikája ellen szavaztak a szerdai voksoláson, a másik, hogy támogatnák-e a kizárással járó felfordulást az EPP-ben a 2019. májusi európai parlamenti választás előtt.

Egy időre

Orbán Viktort egy időre sarokba állították európai politikai családjában - folytatódik az FT cikke. Messze nincs jó baráti viszonyban olyan politikus kollégáival, mint Angela Merkel német kancellár vagy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, az EPP két kiemelkedő vezetője. Ebből fakadóan azonban ha a Fidesz elhagyná a pártcsaládot, azzal nem veszítene számára kulcsfontosságú személyes támogatót.

Így aztán az FT értékelése szerint valószínűbb, hogy magától kiugrana, azaz kiléptetné a Fideszt, ha úgy értékelné, hogy az EPP-tagság már nem fontos a számára. Az egyik lehetséges alternatíva ezzel szemben, egy illiberális csoport létrehozása az osztrák Szabadságpárttal, az olasz Ligával és másokkal együtt. Emellett a magyar vezető kihasználhatja az EU-n belüli törésvonalakat arra, hogy még inkább a bevándorláspárti uniós elit ellenfeleként tálalja magát hazája belpolitikájában.

Kevesebb mint fél éve ezzel nyerte meg nagy fölénnyel a magyarországi parlamenti választásokat. Egy szó mint száz az FT cikke szerint az EP képviselői ugyan helyre tették Orbán Viktort, ám messze nem győzték le.

A fotó forrása: Thierry Charlier/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.09.14 13:31

@Czirok_a_gasztroblogger: @terabit:

Látom nagy a szerelem... :DDDDDD szeressük egymást gyerekek... :DDD

@Cefre: "Főleg meg te megcsókolhatod az oroszok hátsóját hogy nem vittek el Szibériába a többi kártékony rágcsálóval együtt, de azért szólok, hogy a bátyuskák már dolgoznak az ügyön..."

Gondolom az info annyira hiteles, mint a kocsmai Tesla-hatótáv infod... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.09.14 09:52

@zana:
"Ha végigtekintünk a nyugati civilizációk múltján a magyarok beözönlésétől napjainkig, lassan de biztosan felőrlik az elleségüket"

Így igaz, a muzik lassan de biztosan felőrlik az ellenségüket, a nyugati civilizációt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.09.14 09:38

@Cucika: "Neki a hatalomvágya sokkal nagyobb."
Egy politikust azért bántani, mert "hatalomvágya" van, az kb olyan mintha egy sportolót azért fikáznál, mert bajnok akar lenni.
orbánt sok minden miatt lehet fikázni/utálni, de spec ezért nem. Ez csupán így sima gyűlölködés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.09.14 08:48

@Cucika:
Megnyugtatlak cucika, hogy Macronnak, Merkelnek sokkal nagyobb a hatalomvágya. Nem mondom, h Orbánnak nincs, azért lesz valaki politikai vezető, mert hatalomvágya is van. Mivel a csigazabáló, meg az öreg antinő Mutti mögött nagyobb ember, és tőke, így a hatalomvágya is nagyobb. Azt gondolja, így minden sikerülhet. Hitler mögött is ez állt, a hatalomtól el is borult az agya. Itt ez nem történhet meg, mert a demokrácia leváltja, nem fogja őrült germanizálását, Európai Egyesült Államok tervét megvalósítani amerikai mintára, befolyásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.09.14 07:58

@Cucika:
Én azt hiszem a helyzet az, hogy minden kezdet nehéz. Ha végigtekintünk a nyugati civilizációk múltján a magyarok beözönlésétől napjainkig, lassan de biztosan felőrlik az elleségüket,
Orbánt is ledarálják!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html