Az Európai Bizottság (EB) következő vezetőjét a jelöltek széles tablójából kellene kiválasztani - jelentette ki Angela Merkel német kancellár a tegnapi uniós csúcsértekezlet után, amivel nyílttá tette a poszt elnyeréséért folyó versenyt. Az ötórás tanácskozás után született döntés komoly presztízsveszteség Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnöknek, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport korábbi vezetőjének, aki az Európai Néppárt (EPP) hivatalos jelöltje - emlékeztet a Financial Times (FT).

Junckert két hónappal ezelőtt Merkel részvételével választotta meg az EPP Spitzenkandidatnak, és miután a Néppárt maradt az Európai Parlament (EP) legnagyobb politikai ereje a hét végi választás nyomán, eddig úgy tűnt, jelölése nem kérdéses. Az EPP ugyanakkor nem szerzett fölényes többséget az EP-ben: a 751 képviselői helyből 213-at szerzett meg.

Ne olyan gyorsan!

Automatikusan...? Ez nem felelne meg az európai alapszerződés betűjének és szellemének - fejtegette a német kancellár. Ezzel arra utalt, hogy sokan úgy értelmezik az EU alaptörvényét, hogy az az EP-nek ad a jogot az EB elnökének jelölésére, ezen belül a legnagyobb frakció joga az első számú esélyes megnevezése. Merkel felhívta a figyelmet arra, hogy hiába Juncker az EPP első helyen álló jelöltje, és hiába a Néppártté a legnagyobb frakció, nincs abszolút többségük. Ezért kell szélesebb körben tájékozódni.

A kancellár fordulata, amely meglepte a megfigyelőket, az FT szerint valójában David Cameron brit miniszterelnök győzelme. A háttérben kő keményen dolgozott azon, hogy meggátolja Juncker befutását, részben azért, mert a régi iskolához tartozó, föderális Európát akaró politikusnak tartja, részben azért, mert attól tart, hogy eltérítené az uniós döntéshozatalt Brüsszelhez, háttérbe szorítva a tagországok állam- és kormányfőit. (Orbán Viktor magyar kormányfő szintén világossá tette, hogy nem szeretné Junckert látni az EB élén - a szerk.)

Nőket az élre!

Olyan emberekre kell bízni az európai intézmények irányítását, akik egy nyílt, versenyképes, rugalmas Európát építenek, nem a múltat képviselik - mondta Cameron még az EU-csúcs előtt. Merkel ugyan nem említette brit kollégáját név szerint, de megjegyezte, hogy olyan vezetők véleményét is meg kell hallgatni, akik nem tartoznak az EPP-hez. Cameron 2009-ben léptette ki a Toryk képviselőit a Néppártból.

Merkel pálfordulása ugyanakkor rosszallást keltett az EP második legnagyobb frakciójában, a szocialisták és demokraták körében, akik korábban előzetes támogatásukat adták ahhoz, hogy Juncker jelöléséről kezdődjenek el a tárgyalások. Hannes Swoboda osztrák szociáldemokrata, a képviselőcsoport vezetője abszurdnak tartja, hogy a Néppárt utólag kihátrál az egyeztetés megkezdése mögül.

Az új helyzetben minden szem Herman Van Rompuyre, az Európai Unió elnökére szegeződik, akit a tegnapi csúcs résztvevői megbíztak azzal, hogy kezdjen konzultációkat az új Európai Parlamenttel a EB-elnök személyéről. Merkel azt mondta, hogy ezt még azelőtt le kellene zárni, hogy az uniós vezetők elmennének nyári szabadságukra. Mások három hétre teszik a döntés-előkészítő folyamatot. Felmerült az is, hogy sok uniós politikus akar több nőt látni az EU csúcsvezetői posztjain.