Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat: az Ipsos által a leszavazott választók körében végzett felmérések (exit poll) szerint a nemzeti konzervatív párt a szavazatok 39,1 százalékát nyerte el, miközben a nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a voksok 23,4 százalékát szerezte meg.

A választások előtt a Financial Times publicistája arra figyelmeztetett, hogy a most győzelmet aratott párt az Orbán-kormány gazdaságpolitikájára emlékeztető lépésekre készül, amelyek elriaszthatják az országtól a befektetőket, megrendíthetik a pénzügyi rendszert és lerombolhatják azt az imázst, hogy a lengyel kormányok fegyelmezett költségvetési politikát folytatnak.

Egy korábbi elemzés azt  boncolgatta, hogy a lengyelek vajon miért akarnak megszabadulni attól a kormánytól, amelynek irányítása alatt Európa éltanulójává vált országuk.

A PiS két ellenzékben töltött ciklus után kerül ismét hatalomra - emlékeztet az Index cikke. A nacionalista, rendpárti, populista programjáról ismert konzervatív pártot a Kaczyñski testvérek, Jaros³aw és Lech alapították 2001-ben. A párt 2005 és 2007 között vezette Lengyelországot, Jaros³aw a miniszterelnöki, Lech pedig az elnöki pozíciót töltötte be (a 2010-es tragikus haláláig).

2007 óta a most választás veszítő PO kormányzott Donald Tusk, majd a nála kevésbé népszerű Ewa Kopacz vezetésével. A PO mostani választási vereségét már előrevetítette a májusi elnökválasztás. A februárban még toronymagasan vezető Bronis³aw Komorowski végül veszített, Andzrej Duda, a PiS jelöltje lett az államfő. Az idén nyáron Kopacz át is szervezte a kormányát, de ez sem segített. A PiS pozícióját pedig javította, hogy Jaros³aw Kaczyñski nem magát jelöltette a kormányfői posztra.

A PiS jelöltje Beata Szyd³o lett, aki Duda elnöki kampányát is irányította. A vezetésével pedig a Fidesz-KDNP-éhez nagyon hasonló kormány jöhet most Lengyelországban. Nacionalista, Brüsszellel konfrontatív, enyhén euroszkeptikus politizálás várható. Emellett Szyd³o több olyan lépésre készül, amelyet Orbántól is láthattunk korábban: például a kereskedelmi szektor megadóztatása, vagy az EU-val kevésbé együttműködőbb menekültpolitika.