Egy évtizedes építkezés után ma Vlagyimir Putyin orosz és Recep Erdogan török elnök, valamint Mahmud Abbasz palesztin vezető részvételével ünnepélyesen megnyílik Moszkva legnagyobb, 19 ezer négyzetméteres mecsetje, amely mintegy tízszer nagyobb az elődjénél és több mint tízezer muzulmán hívő befogadására alkalmas. Ráadásul nem magányos óriásról van szó - ilyen méretű mecsetet emeltek az oroszországi muzulmán hitélet két központjában is, a csecsenföldi Groznijban és a dagesztáni Mahacskalában.

Az orosz főváros eredeti mecsetje, amely 1904-ben épült, a szovjet korszakban az egyetlen muzulmán imahely volt Moszkvában, de 2011-ben lebontották. Az új mecset építése 170 millió dollárba került, amit világszerte magánadományokból gyűjtöttek össze. A legnagyobb adományozó a leggazdagabb oroszok egyike, a dagesztáni születésű Szulejman Kerimov volt, aki 100 millió dollárral járult hozzá a projekt megvalósításához, miután nyilván isteni szerencsével éppen hogy túlélt egy autóbalesetet 2007-ben Franciaországban - írta az Interfax hírügynökség.

Az elemzők rámutattak, hogy az új mecset átadása sem oldja meg a mohamedán imahelyek hiányának problémáját. Moszkva több mint 10 millió lakosából mintegy 2 millió muzulmán, és az újon kívül csupán három, egyenként 2000 fős mecset áll a rendelkezésükre. Az egyház vezetői tárgyalásokat folytatnak a városvezetéssel egy 20 ezer fő befogadására alkalmas mecset, és minden moszkvai kerületben egy 2000 fős imaház építéséről. A moszkvai közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 51 százaléka ellenzi, és csak 4 százaléka támogatja az új mecsetek építését.