Óriási vereségbe szaladhat bele Orbán

Megkeményítette álláspontját Angela Merkel német kancellár az Európai Bizottság új elnökének jelölésével kapcsolatban: ragaszkodik Jean-Claude Juncker személyéhez. Ez kellemetlen lehet azok számára, akik felesküdtek a volt luxemburgi kormányfő megválasztásának megakadályozására.
Napi.hu, 2014. június 17. kedd, 10:19
Fotó: MTI/EPA

Nem akar európai bizottsági (EB) elnökválasztási castingot Angela Merkel német kancellár, ezért arra törekszik, hogy már a jövő heti európai uniós csúcsértekezlet döntsön Jean-Claude Juncker jelöléséről a testület élére - tudta meg a Financial Times (FT) a birtokába került dokumentumokból. Az egyik emlékeztető szerint Merkel európai vezetőknek beszélt arról, hogy az ezzel kapcsolatos elhúzódó belharc ártana az EU-nak, ezért most már Juncker gyors jelölése mellett van.

Ez a helyzet beindította a riadójelzést a brit fővárosban, David Cameron miniszterelnöknek ugyanis eszerint egy hete maradt arra, hogy megakadályozza a brit álláspont szerint túlságosan unionista volt luxemburgi kormányfő megválasztását. Az EB elnökét az EU-s tagállamok vezetőinek testülete, az Európai Tanács választja meg, de beiktatásához szükség van az Európai Parlament egyetértésére is. Ott meglenne Juncker többsége, mivel az Európai Néppárt mellett, amely jelöli e posztra, a szociáldemokrata frakció is támogatja.

Mozgósítás

Cameron egyelőre szerény csapatot tudott összegyűjteni Juncker ellen. Rajta kívül élesen ellenzi a politikus megválasztását Orbán Viktor magyar kormányfő, továbbá esetleg ellene szavazna Matteo Renzi olasz, Mark Rutte holland és Fredrik Feinfeldt svéd miniszterelnök.

Megígértem a választóimnak, hogy Juncker útját állom
"Megígértem a választóimnak, hogy Juncker útját állom" címmel közölte kedden a Bild című német lap az Orbán Viktorral készült interjú második részét, amelyben a kormányfő ismételten elutasította Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére. További részletek itt.

A brit kormány feje korábban azzal fenyegetőzött, hogy Juncker megválasztása esetén megnőne az esélye annak, hogy a 2017 táján esedékes függetlenségi népszavazáson a britek az EU elhagyása mellett döntenek. Merkel erre a múlt héten azzal reagált, hogy nem illik az európai diplomáciai stílusba, hogy a döntéshozók fenyegetik egymást. A függetlenségi népszavazás megtartását egyébként tavaly tavasszal ígérte meg Cameron arra az esetre, ha a konzervatív párt nyerné a következő parlamenti választást Nagy-Britanniában.

Nyomás

Merkel az FT kezébe került egyik dokumentum szerint a casting elkerülése mellett azzal magyarázza álláspontja megkeményítését, hogy Németországban erős nyomás nehezedik rá, ami veszélyes szintet ért el. Attól tart, hogy minél tovább húzódik a vita, annál inkább elmérgesedik, nem kis részben a brit sajtóban megindult brutális Juncker-ellenes hadjárat miatt. A kancellár szóvivője nem kommentálta a sajtóban megszellőztetett információkat.

Az Európai Parlament szerepének erősítése az EU-elnökének jelölésében újdonság. Korábban az állam- és kormányfők az Európai Tanácsban játszották le az ezzel kapcsolatos meccset, ami lehetővé tette Cameron két elődjének, John Major konzervatív és Tony Blair munkáspárti miniszterelnöknek is, hogy megakadályozza a francia és a német támogatást élvező jelöltek megválasztását. A jelenlegi brit kormányfő leszavazása így precedens nélküli lenne.

Tilitoli

A tárgyalásokhoz közel álló diplomaták arra figyelmeztetnek, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke, aki előkészíti  az új EB-elnökkel kapcsolatos előterjesztést a jövő heti EU-csúcsra, még nem fejezte be az ezzel kapcsolatos konzultációkat a 28 uniós tagállam vezetőivel. Ugyanakkor akik mostanában beszéltek Rompuyjal azt mondják, nincs a pakliban más személy Junckeren kívül.

A brit szakértők csalódottságát, illetve a közelgő vereség érzetét tükrözi, hogy egyre többet emlegetik Juncker megválasztásának esetleges negatív következményeit. Ivan Rogers, Nagy-Britannia uniós nagykövete állítólag azt mondta, hogy az EU-s vezetők alvajárók módjára sétálnak bele egy intézményi válságba. Ezzel az említett problémára, nevezetesen arra utal, hogy ezúttal nem tisztán az Európai Tanács választaná meg az EB elnökét. Rogers hozzátette ehhez, hogy London nem fogadná el egy ilyen folyamat végeredményét.

Juncker eközben két meccset játszik. Miközben nyilvánosan bevállalta a vitát Cameronnal, a háttérben igyekszik kompromisszumot keresni a brit vezetéssel. Az ügyhöz közel álló források szerint emberei egyelőre nem találtak nyitott kapukat a brit miniszterelnök Downing Street-i főhadiszállásán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.06.18 10:42

@ZalanIvan: Kifakadása érthető.

Nem vagyok frojd, ezért nem kezdem a kicsiség, az alacsonyság lélektani eredőit és az azokból fakadó különböző következmlnyeket boncolgatni.

De mintha ez lenne a dolgok mögött - kicsi ország, kicsi ME, de nagyibbnak akar látszani.

Erre a többi kisebbrendűségi komplexusban szenvedő is vevő, aki számára a "Merjünk nagyok lenni" kérés és igéret a magyarság non plus ultrája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.06.18 10:29

@laci_52: "Juncker megválasztása nem lesz Orbán számára örömteli fejlemény, de katasztrófa sem, az élet megy tovább, harcolni kell az érdekeinkért és meg kell próbálni szövetségeseket szerezni törekvéseinkhez."

Meg tudná nekem mondani, hogy körülbelül mennyi magához hasonló korlátolt élhet ebben az országban? Már csak azért is, mert van két kiskorú gyerekem, akit szeretnék megóvni az ilyen debil gondolkodástól. Én már elviselem valahogy, mert megedződtem, de szeretném, ha ők egy normális társadalom tagjai lehetnének. Árulja már el, hogy tudja magában rendszerezni ezeket a fogalmakat? Szövetséges aki ellen harcolni kell, meg ilyen ökörségeket? Nem tűnt fel még magának, hogy ezek teljesen ellentétes fogalmak. Régen az ilyenre azt mondták, hogy olyan, mint a szovjet törpe. Egyszerűen nem létezik, nincs. Nem érzi, hogy hülyének nézik ezzel a harcos szöveggel? Olyan buzdítja a ( nem létező ) harcra, aki annak a pénzéből él - nem is akár hogy - jól, aki ellen magát agyban harcoltatja. Ne legyen már birka jó ember. Ne akarja már maga is elüldözni az élni és nem harcolni akaró embereket. Még egy jó tanács, ha nem haragszik. Ez az "Orbán számára" szöveg annyira gyogyi. Itt nem Orbán, meg Gyurcsány, meg Rogán, meg Lázár, stb. van, hanem emberek milliói, akiknek az élete ezeknek a hülyeségeiknek vannak kitéve. Használja az agyát önállóan, és ne parancsra! Ha meg harcolni akar, lelke rajta. Van sok hülye a világban, akár válogathat is, hol szeretne golyófogó lenni. Ha a maradás mellet dönt, akkor meg a békével, mint szóval elkezdhetne barátkozni első lépésben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.18 08:01

"Szomorú, hogy luxembourgi székhelyű milliárdosok azt gondolják, hogy ők bármit megtehetnek...." - RA fiatalkorú "politikus".

Juncker - luxemburgi politikus.

Narancsisztán luxumburgisági indexe nő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.06.17 19:25

@laci_52: "Juncker megválasztása nem lesz Orbán számára örömteli fejlemény, de katasztrófa sem, az élet megy tovább, harcolni kell az érdekeinkért és meg kell próbálni szövetségeseket szerezni törekvéseinkhez."

A harc megy az agyatokra. Menne ez harc és presztízsveszteség nélkül is, de ez nem illik az orbáni hatalomgyakorlás módszertanába. Ehhez tisztelni és érteni kellene a diplomácia nyelvét. Amennyiben a diplomáciához lenne akkora affinitása a gumicsizmásnak, mint a focihoz nem itt tartanánk.
Szövetségeseket nem lehet szerezni abban az EU-ban ahol kokikat és sallerokat osztogatunk.

Diplomáciai érzékére jellemző, hogy még azt sem vette észre, hogy a "barát" Cameron miként viszi be a susnyásba. Megfontolt ember nem nyilatkozik előre Juncker ügyben, hanem csendben tudakozódik , hogy kaphat e és ha igen kiktől segítséget. Aztán dönt, hogy megéri e a nyílt konfrontációt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.06.17 19:17

Kénytelen vagyok Dávid Ibolyát idézni, a gömböc tovább fujja fel magát, most már európai méreteket ölt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html