Orosz katonák vannak a válságba süllyedt Venezuelában

Moszkva elmagyarázta Washingtonnak, hogy miért vannak orosz katonák Venezuelában - nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televíziónak az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. március 31. vasárnap, 20:19
Fotó: Getty Images - TASS/Vladimir Smirnov. A kép illusztráció.

Az orosz külügyminisztérium már kommentálta ezt az ügyet. Nagyjából ugyanolyan módon, de udvariasabb formában válaszoltunk arra a telefonhívásra, amelyet Michael Pompeo amerikai külügyminisztertől kaptam - mondta a tárcavezető.

Elmagyaráztuk, hogy mit csinálnak Venezuelában katonáink, akik abszolút legitim és törvényes alapon szolgálják ki azt a technikát, amelyet a kormányközi megállapodás keretében szállítottunk le, amelyet a venezuelai parlament ratifikált és amely abszolút összhangban áll Venezuela alkotmányával - közölte Lavrov.

Marija Zaharova külügyi szóvivő kedden azt mondta, hogy az orosz katonák a kétoldalú haditechnikai együttműködésről 2001-ben megkötött kormányközi megállapodásnak és a venezuelai alaptörvénynek megfelelő módon tartózkodnak a dél-amerikai országban. Először múlt hétvégén jelentek meg sajtóértesülések arról, hogy Moszkva egy An-124-es és egy Il-62-es szállítógépet küldött Caracasba, fedélzetén mintegy száz katonával és 35 tonna rakománnyal.

A dél-amerikai ország körüli feszültség az elmúlt napokban tovább fokozódott azt követően, hogy az amerikai külügyminisztérium hétfőn közölte: Pompeo felhívta Lavrovot és arra figyelmeztette, hogy Washington nem marad tétlen, ha Moszkva nem tanúsít konstruktív magatartást a venezuelai válságban, és tovább támogatja "Nicolás Maduro (elnök) törvénytelen rezsimjét".

Donald Trump amerikai elnök szerdán felszólította Oroszországot: vonja ki csapatait Venezuelából. Minden lehetőség nyitva áll ennek a célnak az elérése érdekében.

Lavrov a vasárnap sugárzott nyilatkozatában sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az amerikai diplomácia eszköztárából az ultimátumok és az azokat követő szankciók kivételével szerinte az összes többi eszköz "eltűnt". Az orosz diplomácia vezetője így kommentálta Pompeo állásfoglalását, amely szerint a NATO-tagállamoknak közösen kell fellépniük Oroszországgal szemben Ukrajna ügyében.

Lavrov szerint Pompeo "meglehetősen korrektül" tárgyal, amikor telefonon beszél vele, noha egyértelmű, hogy a felek a legtöbb kérdésben nem értenek egyet. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy egy külügyminiszternek diplomáciai megoldást kell keresnie a problémákra - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.03.31 21:32

@graycivil:
És akkor Orbán majd behívja az orosz hadsereget függetlenségünk védelmére, orosz tankok védik majd a magyar Parlamentet a gaz Nyugattól és magyar csatlósaiktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.31 21:00

@graycivil: a jenki fekák nem zavartak, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

graycivil, 2019.03.31 20:48

Akkor meg vagyok nyugodva: Ha nálunk is válság mutatkozna a KV (Kedves Vezető) rezsimjének működésében, akkor mindig számíthatunk orosz gyámjaink atyáskodó védelmében. :)

Rémálomnak tűnik, de nem kizárt... :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html