Szennyezett olaj: fizettek az oroszok, de nem eleget

A lengyel PKN Orlen részleges kártérítést kapott orosz olajszállító partnerétől a Barátság kőolajvezetéken tavasszal szállított szennyezett olaj okozta kárért. A teljes követelést még számolják.
Barabás Júlia, 2019. október 11. péntek, 06:40
Fotó: Getty Images

A PKN Orlen, Lengyelország legnagyobb olajfinomítással is foglalkozó vállalata "bizonyos összegű" kártérítést kapott orosz olajszállítóitól azért a kárért, amelyet áprilisban a Barátság kőolajvezetéken érkezett szennyezett olaj okozott technikai rendszereiben - adta hírül a Reuters és a PAP lengyel hírügynökség a vállalat szóvivőjének bejelentése nyomán. Az összegről és a feladó cégekről nem árult el többet a lengyel vállalat.

A szóvivő azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy amit kaptak az jóval elmarad attól, amit szeretnének, bár ennek pontos összegét sem tudta elárulni, mert a PKN Orlen menedzsmentje az év végére számolja ki a nagyvállalat kártérítési igényét. A szennyezett nyersanyag kárt okozott a fehéroroszországi olajfinomítókban is, és egy időre az orosz olaj legtöbb kelet-közép-európai vevő országa leállította importját a Barátságon keresztül. A lengyel vezetéküzemeltető, a PERN júniusban indította újra az olajbehozatalt.

HOZZÁSZÓLÁSOK